23948sdkhjf

Bygger kompetansesenter for biokompositter

For å møte økt etterspørsel etter biokompositten DuraSense, har Stora Enso besluttet å utvide kvalitetsbredden av biokompositter ved sitt store anlegg i Hylte i Sverige. Utvidelsen gjelder også etablering av et nytt kompetansesenter mm.

Plastforum har tidligere presentert biokompositten DuraSense, både i bladet og på nett. Stora Enso, som har utviklet materialet, har stor tro på at materialet er et langt skritt i retning av å erstatte fossilbaserte materialer med fornybart.

Derfor er hensikten til Stora Enso nå å utvikle bruksmuligheter for materialene og sørge for å utvikle et utvalg av tekniske egenskaper. Investeringene som nå skal gjøres ved Hylte Bruk gjelder installering av nye maskiner for bearbeiding av grovere kvaliteter av DuraSense, samt altså et helt nytt kompetansesenter.

 Diversifiseringen av kvalitetene for DuraSense og oppbyggingen av kompetansesenteret, skal gi Stora Enso bredere kunnskaper om fibrene og gi muligheter for å vokse i dette spennende markedet.

– Med det nye utstyret på plass kan Stora Enso tilby kundene større valgfrihet når det gjelder både tekniske egenskaper og fibertyper. Kostnadsbildet oppgis også å være attraktivt sammenlignet med tradisjonelle plast. Det vil gjøre det lettere for kundene å bytte fra nåværende materialer til biokomposittbaserte. Produksjon med grovere fibre forventes å starte i slutten av 2019, sier Patricia Oddshammar, leder for biokompositter i Stora Enso.

Kompetansesenteret for biokompositter vil bli etablert i en eksisterende bygning ved Hylte Bruk. I kompetansesenteret vil det finnes laboratorium, et pilotanlegg, testutstyr for å måle ytelser/mekaniske egenskaper samt utstillingsmuligheter for produkter. Senteret vil påbegynnes allerede i år og skal stå klart i løpet av 2019.

I senteret skal kunder kunne foreta testkjøringer og gjøre produkttester. Investeringene er beregnet til rundt 7 mill. euro, eller rundt 68 mill. NOK. Tidligere har Stora Enso investert 12 mill. euro i DuraSense-anlegget.

Biokomposittfabrikken ved Hylte Bruk startet produksjonen tidligere i år. Produksjonskapasiteten er 15.000 årstonn, noe som gjør den til Europas største trefiberbaserte biokomposittanlegg. Den nye investeringen diversifiserer råstoffbasen, men vil ikke få betydelig innvirkning på totalkapasiteten.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094