Bygger kompetansesenter for biokompositter

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

For å møte økt etterspørsel etter biokompositten DuraSense, har Stora Enso besluttet å utvide kvalitetsbredden av biokompositter ved sitt store anlegg i Hylte i Sverige. Utvidelsen gjelder også etablering av et nytt kompetansesenter mm.

Plastforum har tidligere presentert biokompositten DuraSense, både i bladet og på nett. Stora Enso, som har utviklet materialet, har stor tro på at materialet er et langt skritt i retning av å erstatte fossilbaserte materialer med fornybart.

Les også: Biokompositter - en fornybar erstatning for plast

Derfor er hensikten til Stora Enso nå å utvikle bruksmuligheter for materialene og sørge for å utvikle et utvalg av tekniske egenskaper. Investeringene som nå skal gjøres ved Hylte Bruk gjelder installering av nye maskiner for bearbeiding av grovere kvaliteter av DuraSense, samt altså et helt nytt kompetansesenter.

 Diversifiseringen av kvalitetene for DuraSense og oppbyggingen av kompetansesenteret, skal gi Stora Enso bredere kunnskaper om fibrene og gi muligheter for å vokse i dette spennende markedet.

– Med det nye utstyret på plass kan Stora Enso tilby kundene større valgfrihet når det gjelder både tekniske egenskaper og fibertyper. Kostnadsbildet oppgis også å være attraktivt sammenlignet med tradisjonelle plast. Det vil gjøre det lettere for kundene å bytte fra nåværende materialer til biokomposittbaserte. Produksjon med grovere fibre forventes å starte i slutten av 2019, sier Patricia Oddshammar, leder for biokompositter i Stora Enso.

Kompetansesenteret for biokompositter vil bli etablert i en eksisterende bygning ved Hylte Bruk. I kompetansesenteret vil det finnes laboratorium, et pilotanlegg, testutstyr for å måle ytelser/mekaniske egenskaper samt utstillingsmuligheter for produkter. Senteret vil påbegynnes allerede i år og skal stå klart i løpet av 2019.

I senteret skal kunder kunne foreta testkjøringer og gjøre produkttester. Investeringene er beregnet til rundt 7 mill. euro, eller rundt 68 mill. NOK. Tidligere har Stora Enso investert 12 mill. euro i DuraSense-anlegget.

Biokomposittfabrikken ved Hylte Bruk startet produksjonen tidligere i år. Produksjonskapasiteten er 15.000 årstonn, noe som gjør den til Europas største trefiberbaserte biokomposittanlegg. Den nye investeringen diversifiserer råstoffbasen, men vil ikke få betydelig innvirkning på totalkapasiteten.Hold deg oppdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Hexagon Ragasco har nådd en ny milepæl

Borche sprøytestøpemaskiner til Norge

Aquadome-rettssaken startet

- Skal gjøre mitt beste i Yrkes-EM

Ukens vits: Den ansvarsfulle medarbeideren

Ekornes er tatt av børs – minoritesaksjonærene tvangsutløses

Nyhetsbrev

Kjempebehov for fagarbeidere

Online Newspaper Archive

Allerede 80 % fullt på Nor-Shipping

Imponerende investeringer hos Bergen Plastics

Bygger demobil med gjenvunnet husholdningsplast

Nexeo og Distrupol under samme paraply

Piratkopier kan gi store skader

De kan forårsake ødelagte maskiner som fører til produksjonsstans og dermed tap av penger. I verste fall kan de til og med føre til personskader. Det handler om falske produkter til for eksempel reservedeler til maskiner eller kulelagre. Problemet er kjent også i plastindustrien.

Fjerner plast fra sixpacken

Selges ikke Braskem likevel?

Vil bygge vindkraft-anlegg i USA

Havbruksdagen åpnes av fiskeriministeren

Elektriske fly like om hjørnet?

RPC-konsernet vurderes solgt!

Økt anvendelse av elektrisitet - fører til redusert behov for energi

Økt anvendelse av elektrisitet og dermed mer effektiv utnyttelse av energi, vil bidra til at verdens energibehov kommer til å falle fra midten av 2030 tallet til tross for at stadig flere får tilgang til energi.

- Norge langt bak på bruk av roboter

Norge har med sine mange små og mellomstore virksomheter enda til gode å forstå hvor stor forskjell en liten robot kan gjøre, selv i en mindre produksjon. Derfor har Universal robots, den danske frontløper for samarbeidende roboter, ansatt Julius Skulstad.

Klimamålene blir ikke oppfylt

Over 3 000 bedrifter søkte SkatteFUNN

Ukens vits: Den uheldige trailersjåføren

Konferanse om fremtidens sirkulære emballasje

Avery Dennison inngår miljøsamarbeid med Plasticity

Velox er kjøpt av IMCD

Ukens vits: Den filosofiske fiskerkona

Med nytt navn skal polymer-spesialist åpne flere markeder

Vurderer vindpark på Snorre og Gullfaks

ABB er med på «å forandre verden»

Bygger kompetansesenter for biokompositter

Ny storhandel kan være på gang…

Ukens vits: Gøy med muskler

Milliongave til frivillig innsats mot plastforsøpling

Bedrifter: Få råd og veiledning til innovasjonsprosjekter

Nordmenn frykter ikke robotene

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.151