23948sdkhjf

PureFiber Horti tray plantebrett: Mester Grønn erstatter plast med papp

Blomsterbransjen er storforbrukere av plastartikler som ikke brytes ned. Men hos alle Mester Grønn butikker er de på vei til å erstatte plasten med papp som tåler vann og som kan brukes på nytt.

BEDRE ENN PLAST: Når planter sendes fra gartneri til butikkene, har de tradisjonelt blitt levert på store plastbrett. Mester Grønn har nå satt en ny bransjestandard med deres nye plantebrett laget av naturlig trefiber i stedet for plast.

Gjennom langvarig testing har Mester Grønn funnet ut at papp kan erstatte plast. De nye brettene viser seg å være stabile og holde på vannet, noe som har vært en utfordring på tester før.

Skeptisk, men overbevist

Johanne Villand Reichelt på Mester Grønn Lillehammer forteller til Plastforum at de har brukt de nye pappbrettene i fire måneder allerede. De har ikke blitt brukt på alle blomster ennå, så det mangler fortsatt litt før overgangen er helt fullstendig.

Jeg var nok litt skeptisk i forkant og skjønte ikke hvordan dette kunne gå. Papp har det med å gå i oppløsning, men disse brettene tålte godt vann, sier Reichelt.

– De nye pappbrettene er tynne, lette og fine. Jeg var redd de skulle være tjukke og ta stor plass, men det var ikke tilfelle. De tar lik plass og har omtrent lik vekt, sier Reichelt.

Videre sier hun at alle Mester Grønn butikkene er i gang med testingen av de nye blomsterbrettene. Det neste blir å erstatte plastpotter med papp.

Siden det er permanente blomsterpotter, er det snakk om helt andre krav enn disse midlertidige blomsterbrettene. Det blir spennende å se om Mester Grønn kan klare det også.

Plantebrettet vil kutte bransjens CO2-utslipp betydelig

I en pressemelding fra Mester Grønn forteller de om utviklingen av det mer miljøvennlige plantebrettet i samarbeid med Stora Enso, verdens nest største skogindustri-konsern.

Plantebrettet er laget av 100 prosent fornybare ressurser, basert på sertifisert nordisk trevirke. Det har opp mot 75 prosent lavere CO2 avtrykk sammenlignet med tilsvarende plantebrett i plast.

Etter flere år med testing og utvikling, har Mester Grønn kommet så langt at de har lansert PureFiber Horti tray plantebrett. I samarbeid med verdens nest største skogindustrikonsern, Stora Enso, har de utviklet en ny standard for frakt av planter med potensiale til å erstatte millioner av plastbaserte plantebrett.

Det er en viktig nyhet i bransjens bidrag til å nå klimamålene, samt å redusere plastforsøpling i naturen.

Blomsterbransjen er storforbrukere av plast

Bare i Europa brukes det mer enn 450 millioner plastbrett hvert år. Mester grønn som har utviklet pappbrettet sier at behovet for noe som er nedbrytbart og som kan brukes på nytt er stort.

Mester Grønn samler inn brettene og sørger for at de er frie for skadegjørere og gjenbruker dem opp til fire ganger.

– Vi oppfordrer blomsterbransjen til å fortsette med å utfordre og være en pådriver for myndighetene for å innføre tiltak mot plastkrisa. Næringslivet har en viktig stemme i dette arbeidet, har World Wildlife Fund uttalt til NRK.

Miljøvennlige plantebrett

– Det kan synes for mange som om blomsterbrett blir en dråpe i havet, noe det sannsynligvis er i den store sammenhengen. Men like fullt er det et bidrag med et potensiale som er større enn hva det høres ut som. Bare i Europa i dag brukes det hundrevis av millioner engangsbrett, laget av plast. Potensialet er derfor stort, sier Henrik Jagland, miljøsjef i Mester Grønn i pressemeldingen.

  • Plantebrettet er laget av bærekraftig nordisk trefiber
  • Plastikk- og PFAS-fritt
  • Laget i Sverige og produsert med 100 prosent grønn elektrisitet
  • Holder opptil 6,5 kilo
  • Gjenbrukbart og resirkulerbart 

Kilde: Intervju med Plastforum, pressemelding fra Mester Grønn og nyhetssending på NRK.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094