23948sdkhjf

Drikkevann og mikroplast – ny målemetode gir gode svar

Miljøstyrelsen i Danmark har nettopp offentliggjort en ny målemetode som skal gi en troverdig avklaring på om det er mikroplast i drikkevannet eller ikke. Foreløpige pilotprøver tegner et godt bilde av at det er rent drikkevann hos våre naboer i sør – i kontrast til tidligere presseoppslag.

Det er Aarhus Universitet som har utviklet målemetoden og som Miljøstyrelsen betegner som «pålitelig». Nå skal det dokumenteres om dansk drikkevann inneholder mikroplast.

Det var på høstparten i 2017 at det ble stor medieoppmerksomhet omkring mikroplast og drikkevann, der påstanden var at det flere steder i København var påvist mikroplast i vannet fra springen.

Det som skjedde i ettertid var at det ble gjort noen undersøkelser, og fagfolk ble deretter vurdert til å være veldig usikre. Danske myndigheter valgte å ikke komme med bastante konklusjoner. Isteden ba myndighetene Aarhus Universitet å utvikle en ny målemetode som er å stole på.

 

Den nye målemetoden er nå klar til å tas i bruk. Miljøpolitisk sjef i Plastindustrien i Danmark, Christina Busk, er tilfreds med, at det nå blir et system i det metodiske fundament som skal til for å avklare debatten om mikroplast i drikkevannet:

– Det er utrolig viktig at vi kan stole på de testresultatene og undersøkelser, som vi blir presentert for i den offentlige debatten. Det er helt nødvendig for ikke å sette inn gale løsninger. Plast hører naturligvis ikke til i drikkevannet og jeg er glad for at forskere nå har utviklet en solid målemetode, som kan brukes til å teste drikkevann flere steder i Danmark, sier hun.

 

Aarhus Universitet har pilottestet prøver av drikkevann fra tre forskjellige steder i København-området. Ifølge Miljøstyrelsen var det ikke mikroplast i to av de tre prøvene, mens det i den tredje ble funnet én enkelt mikroplastfiber.

Christina Busk gleder seg over de foreløpige resultatene:

– Jeg er oppriktig glad for, slik også tidlige testresultater har vist, og der Miljøstyrelsen nå går ut og slår fast at det er forsvinnende lite mikroplast i drikkevannet i forhold til funnene som ble slått så stort opp tidligere, sier Christina Busk.

Hun understreker at det selvfølgelig er for tidlig å komme med bastante konklusjoner, men de tre pilotprøvene tyder på at mikroplast i drikkevannet ikke er en stor miljøutfordring i Danmark.

Miljøstyrelsen vil i de kommende månedene foreta en større undersøkelse av det danske drikkevannet mht mikroplast. Resultatene forventes å foreligge i løpet av sommeren 2018.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094