23948sdkhjf

– Ta 90 mrd fra pensjonsfondet!

STATSBUDSJETTET: Administrerende direktør Unni Steinsmo ved Sintef foreslår at regjeringen styrker forskningsfondet med 90 milliarder kroner fra oljeformuen.

– Med 150 milliarder kroner i Forskningsfondet vil vi få til et reelt løft i forskningssatsingen. Erfaringen viser dessverre at det er svært vanskelig å få til et reelt løft over statsbudsjettet.
Steinsmo viser til at pengene allerede er der, i pensjonsfondet, og at de burde like gjerne gått til å investere i norsk forskning som i utenlandsk næringsliv. – Det ville også gitt en langt større forutsigbarhet og langsiktighet for forskingen og instituttsektoren, sier hun.
Når det gjelder statsbudsjettet, vil Steinsmo først komme med litt ros: – Det er positivt at regjeringen har vedtatt å gi forskningsstiftelser samme muligheter til redusert skatt som forsknings-aksjeselskaper.
Negativ realvekst
Men der stopper rosen. Hun er skuffet over at statsbudsjettet er så svakt på forskningssiden. – Til instituttsektoren er det en nullvekst. Realveksten er faktisk negativ, påpeker hun.
Norske forskningsinstitutter ligger helt på bunnen i Europa når det gjelder andelen av offentlig finansiering. Institutter som Sintef konkurrerer med internasjonalt ligger ofte på 50–50 prosent, mens for Sintef sin del ligger denne andelen på under 10 prosent.
– Da blir det enda viktigere å klare å hente midler på de internasjonale forskningsarenaene. Paradoksalt nok blir det enda vanskeligere når andelen norske, offentlige midler synker, sier hun.
Reduserte ambisjoner
Steinsmo peker på at det svake budsjettet kommer til å gå ut over de nasjonale forskningslaboratoriene. Dette gjelder innenfor områder som maritim, fornybare energikilder, offshore, mikro-/nanoteknologi, materialteknologi, biomarin og flerfaselaboratorier.
– Vi trenger egentlig et stort løft for å bli tilstrekkelig attraktive innenfor disse områdene på den internasjonale arenaen, både når det gjelder utstyr og å trekke til oss de beste internasjonale ressursene. Den eneste løsningen jeg ser i overskuelig framtid for å komme opp på et akseptabelt nivå, er ved å øke Forskningsfondet slik jeg nevnte innledningsvis.
Av Atle Abelsen atle@addmedia.no
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094