23948sdkhjf

Laser gir elektrisk ledende strukturer

En ny PP-kompound gjør det mulig å sprøytestøpe kontaktelementer (MID) ved en helt ny og enkel metode.

Metoden er utviklet av Peter Putsch og gjør at man slipper et metalliseringstrinn i fremstillingsprosessen. Dermed kan slike elementer produseres i bare to trinn.
Vellykkede forsøk For lasertrinnet har Bayerisches Laserzentrum (BLZ) i Erlangen allerede gjort vellykkede forsøk med samme laser som tidligere er blitt benyttet ved MID-fremstilling. Fritt valgte mønstre, fra små til store, kan lages med denne. Den elektriske motstanden ligger i kiloohm-området. Ledningsevnen øker i takt med laserintensiteten. Ledende og ikke-ledende områder er klart avgrenset fra hverandre, og deres langtidsstabilitet er sikret opp til typiske brukstemperaturer for PP. I tillegg er ikke de ledende områdene følsomme for mekanisk påkjenning eller oppskraping. Enda en ny metode, Putsch Conductivity Writing (PCW), er for tiden under utprøving.
Universitetssamarbeid På Fakuma-messen viste Peter Putsch frem den nye PP-kompounden og en rekke produkteksempler. Med sikte på videre utvikling og markedsføring av denne metallfrie MID-en har han etablert «pp-mid» – et forskningsfirma i Rathsberg. Firmaet samarbeider tett med BLZ og universitetet i Erlangen-Nürnberg på en rekke fellesprosjekter som går på prosessutvikling og konduktivitetsutvikling. Dessuten kan kunder be om prefabrikerte paneler og råstoff som granulat herfra.
MID som er produsert av disse nye PP-kompoundene er særlig egnet innen underholdnings- og forbrukerelektronikk, som membrankeyboard og brytere for svakstrøm, men også til liming og andre anvendelser. Foruten å utvikle blandinger for sprøytestøping lages det også materialer for folie og andre produkter som må ha forbedrede ledende materialer. De nye produktene skal kunne erstatte metaller, for eksempel i mønsterkort og integrerte kretser.
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.065