23948sdkhjf

Lysende plastdiode snart på markedet

BASF og Osram Opto Semiconductors har utviklet en energieffektiv og lyssterk diodelampe, Organic light-emitting diode, OLED. Den ventes å slå igjennom for fullt i 2011.

Dette er en polymer som lyser ved strømtilførsel. Foreløpig finnes den bare i liten skala, men BASF og Osram har utviklet en utgave som gir 60 lumen per watt. Den møter kravene i den internasjonale standarden Energy Star SSL når det gjelder farve. Ifølge Harry Zervos, teknisk konsulent hos IDTechEx, som arrangerte en stor konferanse i Tokyo i fjor høst, vil 2011 være året da OLED vil slå igjennom for alvor.
Han begrunner sin antagelse på den utviklingen som nå pågår hos flere store selskaper. NEC, OSRAM, Matsushita Electric Works og Koizumi Lighting technology er noen av disse som har tatt frem prototyper. Dessuten har ingeniører hos General Electric vist at det er mulig å produsere OLED-paneler både billig og effektivt.
De vanskeligheter som gjenstår å løse er ifølge Zervos særlig knyttet til begrenset levetid. Når det problemet er borte, tror han OLED kommer til å bli brukt blant annet til rombelysning, i kjøretøyer og under vann.
Når det gjelder tv-apparater, er utviklingen kommet lengre, drevet frem først og fremst av Samsung og Sony. De har en ellevetommers versjon ute i handelen.
(plastnet.se)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079