23948sdkhjf

Ny Scanplast-messe i 2011

Årets Scanplast- og parallellmesser fikk drøyt 3.700 besøkende totalt. Det nye messekonseptet, med Material Fusion i sentrum, var, i følge arrangøren Svenska Mässan og flere andre, en så interessant nykomling at arrangøren ønsker å gjenta det hele våren 2011.
Det ser i dag altså ut til det at blir en ny Scanplast-messe 2011, nærmere bestemt 18.-20. april. Anki Fagerström, som var messeansvarlig ved Svenska Mässan i Göteborg bekrefter overfor Plastforum at det nye konseptet, der Scanplast inngår, skal arrangeres på nytt om tre år fra nå.
Tid for evaluering Akkurat nå er det imidlertid tid for evaluering av årets konsept. Svenska Mässan kommer ganske sikkert til å måtte finslipe arrangementet. Messerepresentantene sier nå, to-tre uker etter arrangementet, at Scanplast skal bestå. Var det opp til Plastforums utsendte og mange vi snakket med, så satte man Material Fusion enda sterkere i sentrum og nedtonet vekten av bl.a. Scanplast. Dette ble nemlig ingen Scanplast-messe slik vi kjenner den fra tidligere. Plastmaskinbransjen i Sverige/Norden var helt fraværende etter at de tidlig besluttet isteden å stille seg bak det nye messekonseptet Elmia Polymer som avholdes i Jönköping i begynnelsen av mai (se egen forhåndsomtale på annet sted i bladet). Dermed ble plastdelen av messen nokså minimal i forhold til tidligere, noe som sikkert også gjorde at forholdsvis få plastbearbeidere besøkte messen denne gang. Materialleverandørene var til stede i en viss grad, men bare en viss. Noen bearbeidere hadde også funnet veien til ustillingsmontrene, deriblant relativt mange med norsk bakgrunn. Nå gjenstår altså evalueringen. Svenska Mässan burde, etter Plastforums mening, vente til etter Elmia Polymer med beslutningene om hva de går for om tre år. For blir det nye konseptet til Elmia bra, er det vel tvilsomt om det er noen god idé å arrangere Scanplast i det hele tatt. Derimot er vi enige med Anki Fagerström og Svenska Mässan i at Material Fusion er noe man må bygge videre på. Norden kan trenge en messe der det dreier seg om ulike typer av materialer, om konstruksjon og design og om nytenking og produktutvikling. Satse steinhardt på det!
3.700 besøkende I følge Svenska Mässan ble de tre parallellmessene Scanplast, Konstruktion & Design og Electronix, og altså med Material Fusion som en felles samling, besøkt av 2.293 bedrifter og med totalt antall besøkende på 3.703, mot 9.947 forrige gang, i 2006. De tøffe tidene må ta noe av skylden for nedgangen i antall besøkende, men selvfølgelig ikke hele skylden. Der rapporteres at de besøkende kom fra svært ulike bransjer, flest fra produksjonsindustri, bilindustri, bygg og anlegg, fra plastindustri og elektronikkbedrifter. Og deres stillinger i industrien kan oppsummeres med; bedriftsledere, konstruktører, ingeniører, arkitekter, industridesignere, innkjøpere, personer relatert til FoU samt marked og salg. Det har i skrivende stund ikke vært mulig å få bekreftet noe tall for besøkende fra Norge. På forrige Scanplast-messe var det 511 nordmenn som ble registrert i telleapparatene. Så mange var det ikke denne gang, skal vi tro maksimalt 200?
Mange studenter La oss ta med at Material Fusion hadde flere kjente navn fra internasjonal design og selskaper. Dette gjorde sitt til at veldig mange studenter, trolig flest fra industridesignsiden, var interessert i å høre hva guruer på området hadde å fortelle dem. Tidvis var det veldig mye folk i salen på Material Fusion. Ellers har vi også lyst til å gi honnør til FoU-instituttet Swerea IVF, som hadde satt sammen et omfattende seminarprogram omkring plast og andre materialer, nanoteknologi, elektronikk og også design. Da Plastforum besøkte seminaret var det få stoler ledige og Swerea IVF opplyser å ha fått gode tilbakemeldinger fra ulike bransjer. Nå gjenstår altså å se hva Svenska Mässan endelig bestemmer seg for å satse på 18. til 20. april 2011. Arrangøren er, som nevnt, i gang med oppsummering og evaluering. Det skal i den forbindelse snakkes med utstillere og besøkende. Et interessant spørsmål for oss i plastbransjen blir om det står Scanplast på messekonseptet tre år fram i tid? Eller blir alt rettet inn mot nye baner og nye muligheter – i ånden av Material Fusion?

Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078