23948sdkhjf

Nå går det oppover igjen!

Elmia Polymer er avsluttet, med 4211 besøkende. Selvfølgelig er det for lite sammenlignet med tidligere tiders messer. Men lavkonjunkturen og reiserestriksjoner for mange selskaper får ta hovedskylden. – Messen er kommet for å bli, oppsummerer arrangøren. Best av alt; flertallet av utstillerne vi snakket med så mange positive tegn på ny vekst.
Elmia Polymer i svenske Jönköping varte i fire dager. De to mellom-dagene var absolutt best besøkt, med henholdsvis 1 347 og 1 507 besøkende. Første dag kom det bare 593 personer til messen og siste dag knapt to hundre flere. Med under 1 000 besøkende ble det glissent i gangene, særlig i underetasjen, B-hallen, der de fleste materialselskapene holdt til. Skulle vi gi noen råd til Elmias ledelse måtte det være å kutte ned varigheten fra fire til tre dager. Det ville mange sikkert sette pris på, både arbeids- og kostnadsmessig.
Positiv ånd Denne første utgaven av Elmia Polymer ble innholdsmessig en messe slik Scanplast en gang var. Hvordan fremtiden blir, vil nok messearrangørene i Göteborg og i Jönköping fighte videre om. Likeledes blir det spennende å se om hyppigheten av messene fremover. Elmias ledelse sier allerede nå at denne største plastmessen i Skandinavia, Elmia Polymer, er kommet for å bli. De vurderer trolig om det blir to eller tre år til neste gang. Da er tidene ganske sikkert bedre. De mange positive utsagnene tyder absolutt på det. – Den nye messen ble etablert midt under en dyp lavkonjunktur, men har tross alt samlet en hel bransje. I egenskap av Norden største polymermesse har den fungert som en viktig katalysator for industrien, hevder programansvarlig Johan Ingemansson. Også han viser til at det ser ut til å lysne for deler av plast- og gummibransjen, noe som var merkbart på messen. Dette bekreftes også av Svensk Plastindustriförenings konjunkturrapport som ble presentert under messedagene.
God kvalitet Tallene for besøkende fra forskjellige nasjoner er nå tilgjengelige. Vi i norske Plastforum følte at det var relativt mange nordmenn som besøkte messen, og at det eksempelvis var flere nordmenn enn dansker tilstede. Tallene gjør at vi må revuderere dette; nå sier messen at det kom 120-130 besøkende fra Danmark, 100-110 fra Norge og rundt 40 fra Finland. Selv om det, totalt sett, burde ha kommet langt flere besøkende uttrykte flere av utstillerne vi snakket med at de var fornøyde med kvaliteten på de som kom. Noen kunne vise til både 10 og 15 konkrete forespørsler som absolutt kunne resultere i nye prosjekter og salg. En som var godt fornøyd var Per Probst, som selger Engel-maskiner i Norge. Dette ble også bekreftet av sjefen for Engel Sverige, Staffan Johansson. Han mener at de riktige menneskene kom til Elmia Polymer og at det var «besøkende med substans»! Noenlunde samme utsagn kommer fra så vel Arburg som Battenfeld Sveriges representanter, der sistnevnte synes å ha fått god drahjelp i de mange løsningene som Wittmann-representasjonen har gitt dem etter at Wittmann og Battenfeld sprøytestøping ble ett selskap.
Gode tider for automatisering De fleste som steller med automatiserte løsninger, og som var på messen, rapporterte om god stemning og et salg i inneværende år som minst ligger på budsjett. Wemo, som presenterte flere nyheter på messen, har i lengre tid hatt nok å henge fingrene i. Det synes å være en fortsatt og forsterket trend at ordninger med nattskift etc. erstattes av ubetjente, automatiserte løsninger. Det har gitt toppomsetning for Wemo og sikkert flere med dem. Mer om dette i kommende utgave av Plastforum. Nå skal messen og den store grupperingen som i grannelandet kaller seg PlastMaskinGruppen, evaluere første utgave av Elmia Polymer. Alt tyder altså på at messen vil bli gjentatt – om to eller tre år fra nå.
Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094