23948sdkhjf

Borealis med nye FoU-investeringer i Linz

Ikke før har Borealis åpnet sitt nye, storslagne innovasjonssenter i Linz (se tidligere melding/omtale i Plastforum 8/2009) før selskapet forteller at ytterligere 75 millioner euro skal investeres i Linz. Den nye satsingen gjelder et semi-kommersielt katalysatoranlegg for å utvikle øremerkede, fremtidige polyolefiner.
Akkurat som i forrige melding, der det ble fortalt om etableringen av egne ingeniørstudier i plastteknologi ved Johannes Kepler Universitet (JKU), fortelles det nå at JKU etablerer et eget senter også for katalysator og prosessteknikk.
Borealis skal altså bygge et semi-kommersielt katalysatoranlegg for å utvikle og skalere opp nye katalysatorer for produksjon av nye, innovative polymerer. En katalysator er emner som påvirker hastigheten i en kjemisk reaksjon, uten selv å inngå i sluttproduktet. Det er mange år siden Borealis utviklet sin egen produksjonsteknologi for katalysatorer. Denne teknologien er i dag beskyttet med 47 internasjonale patenter. Basert på dette vil det nye anlegget støtte forskning innen området katalysatorutvikling, herunder forbedre prosessene for selve katalysatorproduksjonen.

Investeringen i det nye katalysatoranlegget i Linz gjør at Borealis også skal gjennomføre de nødvendige utviklingsarbeider samt produsere batcher for første fase i utviklingsprosessen. Dette krever nær kontakt med det nystartede Borstar-pilotanlegget i Schwechat. Katalysatorene skal brukes over hele verden. – I Linz skal vi utvikle og implementere de nye typer av katalysator og utvikle de nødvendige teknikker og prosesser, forteller Alfred Stern. Han har tittel av Senior Vice President for Innovation & Technology i Borealis. – Forskning på katalysatorteknologi har vært drevet i vårt innovasjonssenter i Porvoo i Finland i en årrekke. Katalysatorene er nødvendig for å bygge molekylkjedene under produksjon av polyetylen og polypropylen og har en betydelig innvirkning på egenskapene til sluttproduktet, forteller Alfred Stern.
Valg av sted for den nye FoU-satsingen til Borealis ble gjort etter grundig vurdering. Men kanskje har delstatsmyndighetene i Oberösterreich på ny vist at det gjelder å tenke fremtidsrettet. Etter sigende har myndighetene gjort flere raske beslutninger for å gi støtte til Borealis’ investeringsplaner. Dermed blir de siste beslutninger nok en viktig milepæl for østerrikes plastindustri. I dag har Borealis om lag 350 ansatte fra over 30 land i sitt nye innovasjonssenter i Linz. Disse arbeider innen forskning og produktutvikling samt i markedsføring og salg knyttet nettopp til utvikling av fremtidens plastmaterialer for kundene. Ett hundre nye FoU-ansatte skal nå utfylle de eksisterende ca. 1.100 ansatte som jobber for Borealis i Linz.
At Johannes Kepler Universitet etablerer et senter for katalysator- og prosessteknologi i tillegg til å ha en egen utdanning i polymerkjemi samtidig som Borealis investerer i utvidelse av virksomheten i Linz, gir området solid grobunn også for andre som vil investere i plastteknologi. Linz-området fremstår mer og mer som ett av verdens ledende steder for FoU-satsing på plastmaterialer. (Pressemelding bearbeidet av Asle Isaksen)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093