23948sdkhjf

Centramec og Plamako i nært samarbeid - skal få Haitian sterkere inn i Norge

Centramec AS og Plamako AB starter samarbeid på det norske markedet. Plamako, som representerer maskinprodusenten Haitian med de to varemerkene og seriene Zhafir Venus og Haitian Mars, går nå inn som betydelig aksjonær i Centramec. Sammen vil de to selskapene markedsføre og selge Haitians sprøytestøpemaskiner og Sepro-roboter både i Norge og Sverige.
Som tidligere meddelt mistet norske Centramec tidligere i år sitt agentur for sprøytestøpemaskiner fra KraussMaffei (KM). Dette kom som et sjokk for daglig leder Roger Halvorsen. Tapet av et godt merkenavn, synes nå å være snudd til optimisme ved at Plamako og Centramec nå øker innsatsen for å få Haitians maskiner inn i det norske markedet. Avtalen har formell virkning fra 1. april i år. Centramec vil for øvrig fortsatt tilby service på KM-maskiner i Norge.
Verdens største produsent Haitian er verdens største produsent av sprøytestøpemaskiner, og produserer og leverer i snitt mer enn 20.000 maskiner i året. Nylig ble også Haitians/Zhafirs nye Europafabrikk åpnet i nærheten av Nürnberg i Tyskland. Her produseres helelektriske maskiner beregnet for det europeiske markedet. Som Plastforum tidligere har beskrevet, har Haitian startet en intensiv markedsføring og salg i Europa. Med den nye fabrikken i Tyskland er det ventet at kampen om sprøytestøpemarkedet, og kanskje spesielt markedet for helelektriske maskiner, vil bli betydelig skjerpet. I følge Roger Halvorsen i Centramec er Haitian for lengst en betydelig konkurrent til de europeiske produsentene. Nylig fikk Haitian tilslaget på en stor ordre av sprøytestøpemaskiner til Volkswagen i Tyskland. Selvfølgelig en strategisk seier for det kinesiske selskapet versus de europeiske konkurrentene.
Stor vekst i vanskelige tider Nylig presenterte Haitian årsresultatet for 2009, som ble det beste i selskapets 47-årige historie. Uten at Plastforum har hatt tid til å analysere resultatene er det ikke vanskelig å gjette at veksten for Haitian det siste året særlig har kommet fra ekspansjon i asiatiske markeder. Men at «krigen» i Europa nå hardner til, tør det ikke være tvil om. Og det må være tøft for de vestlige sprøytestøpeprodusentene å se at der de selv sitter med salgsnedganger for 2009 på 30-40 prosent, så kommer den kinesiske storprodusenten ut av 2009 med rekordtall.
Helelektrisk vil øke Centramec og Plamako kan nå tilby et komplett konsept for sprøytestøping og håndtering til kunder i Norge og Sverige. Begge de daglige lederne, Christer Sturesson i Plamako og Roger Halvorsen i Centramec, er fornøyd med å innlede et nært samarbeid og har stor tro på årene som kommer. Halvorsen forteller at Plamako har gått inn med en 30 prosent eiersits i det norske selskapet. Og har opsjon på ytterligere noen prosenter over tid. Roger Halvorsen har selv lang fartstid innen plastbearbeiding og sprøytestøping. Han mener nå å se at det som i snart femten år har vært omtalt som elektriske maskiner, men som i realiteten har vært hybrider, altså en kombinasjon av hydraulisk og elektrisk drift, nå går i retning av helelektriske maskiner. – Prisen for en helelektrisk maskin, som tidligere kanskje var tre ganger’n av en hydraulisk, synes snart å være utjevnet. Selv om Haitian-konsernet tilbyr begge typer drift, tror jeg at tiden og miljøaspektene taler for at helelektriske maskiner får et betydelig oppsving. Det har vi sett i store deler av verden. Nå vil det også skje i Norge, avslutter en optimistisk Roger Halvorsen. Og på Vårseminaret til Forum for sprøytestøping 20.-21. april, vil bransjen få den første presentasjon av nettopp Haitians maskiner. Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109