23948sdkhjf

Høyeste plastgjenvinning noensinne

Plastgjenvinningen i Norge er i ferd med å stige til nye høyder. I 2009 ble over 34 prosent av plastemballasjen som ble brukt i Norge materialgjenvunnet. I tillegg ble ca 50 prosen energiutnyttet. I rene tall betyr dette at så mye som 46 084 tonn ble materialgjenvunnet, men 67 003 tonn ble energiutnyttet. Til sammen ble 113 206 tonn plastemballasje gjenvunnet.
Dette er særdeles gode tall , ikke minst med tanke på finanskrisen som oppsto i 2008. Den fikk stor påvirkning på markedet frem til sommeren 2009. Bl.a. sank etterspørselen etter brukt plastemballasje, ikke minst i Kina. For å sikre gjenvinningen og innsamlingssystemene innførte Grønt Punkt Norge et midlertidig krisetillegg for innsamling av plastemballasje fra næringsliv i desember 2008. Krisetillegget ble beholdt fram til sommeren 2009 og bidro sterkt til at hjulene var i gang.
Forbruket av plastemballasje kom i 2009 opp i nesten 135 000 tonn i Norge. Da er EPS og plastemballasje som har inneholdt farlige stoffer holdt utenfor. Totalt ble det materialgjenvunnet 6 336 tonn mer plastemballasje i 2009 enn 2008. Jaana Røine, adm. dir. i Grønt Punkt Norge, selskapet som drifter innsamling og gjenvinning av brukt plastemballasje, drikkekartong og emballasjekartong, er meget godt fornøyd med resultatene. – Dette er resultater vi er stolte av. Samtidig er det viktig å huske at dette er et resultat av godt samarbeid med kommuner, private innsamlere og gjenvinningsbedrifter. Og med tanke på fokuset som er rundt klima og miljø i dag, er det viktig at vi alle tar ansvar der vi kan, sier Jaana Røine.
Både næringsliv og husholdninger samler inn brukt plastemballasje. Næringslivet i Norge er dyktige til å kildesortere og i 2009 ble nesten 60 prosent av plastemballasjen fra næringslivet materialgjenvunnet, noe som plasserer Norge blant de beste landene i Europa når det gjelder nettopp gjenvinning av næringslivsplast. Tas energiutnyttelse med ble over 90 prosent av næringslivsplasten gjenvunnet. – Det viktigste som har skjedd på næringslivssiden de siste årene er at etterspørselen etter brukt plastemballasje fra næringslivet har økt, sier Røine. – Dette innebærer at innsamlere har fått markedspris for plastemballasjen når de har solgt den videre til gjenvinner, og dette har motivert til økt innsamling, konkluderer hun.
Husholdningsplast og gjenvinning er også på offensiven. 58 prosent av den kildesorterte plastemballasjen fra husholdningene ble materialgjenvunnet i regi av Grønt Punkt Norge. Målet til Grønt Punkt for 2010 er å komme opp i 75 prosent materialgjenvinning av innsamlet mengde. Ved utgangen av 2009 begynte også Oslo kommune med innsamling av plastemballasje fra husholdningene, noe som i løpet av kort tid forventes å gi økte volumer. (Pressemelding bearbeidet av Asle Isaksen)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079