23948sdkhjf

Red Dot Design Awards til den trekantede Swix-staven

Den trekantede staven, Swix Triac, ble vinterens nyvinning på stavfronten. Og i tillegg til å være involvert i flertallet av gulløpene under OL i Vancouver, er staven nå også hedret med såkalt Red Dot Design Awards for utforming og konstruksjon.
Som Plastforum skrev i mars utgaven, så presenterte Swix Sport AS sin nye trekantede stav, kalt Triac, rett i forkant av dette årets Tour de Ski. Allerede under vinter OL i februar, var eliteløpere fra mange team utstyrt med nettopp dette produktet. Statistikken viser at under Vancouver-lekene gikk hele 70 prosent av gullvinnerne i langrenn med trekantede Swix Triac. Nå er det altså blitt mer heder til Swix.
Red Dot Triac-staven har vunnet fram i den prestisjetunge, tyske produktdesignprisen Red Dot Design Awards, i konkurranse i en rekke klasser og med totalt 4 252 andre påmeldte produkter fra hele verden. Konkurransen premierer produkter som kombinerer design med funksjonalitet på fremragende vis. Swix har lenge kombinert design med avanserte materialer og teknologi. Bedriften hevder at den trekantede staven er fremtiden innen langrennssporten. Swix-ansatte er selvfølgelig fornøyde og stolte både med det sportslige og Red Dot-hederen og tar den som en viktig anerkjennelse. I toppidretten handler det nettopp om å vinne, og i Swix legger en ikke skjul på at denne siste «seieren» er viktig.
Trekantformen reduserer materialmengden Produktsjef Svein Pedersen i Swix fremholder at den trekantede Triac-staven er den mest avanserte konkurransestaven som noensinne er laget. – Den har etablert en helt ny, verdensledende og banebrytende standard hva gjelder avanserte tekniske innovasjoner og materialoptimalisering, påstår han. Rett før Vinter-OL fortalte Pedersen til Plastforum at den nye staven har innovasjoner hele veien fra trinsen til stroppen, med forbedret stivhet, styrke, vekt, bevegelse og svingforhold. Bruk av trekantet geometri i selve karbonkomposittrøret, i stedet for en sirkelform, fører til mindre materialmengder og redusert vekt. Forbedret stivhet og styrke er oppnådd ved å orientere hjørnene mot optimale retninger, samt ved bruk av en kombinasjon av ultra-høymodulfibre i karbonkompositten. Også grafisk profilering er med å øke vekten. Derfor er det ingen grafikk på nedre del av Triac-stavene. Trinse- og festesystemet er nytt og patentert, bl.a. har staven limfri innfesting og utskiftbare trinser tilpasset ulike snøforhold. Trinsens øvre del er utstyrt med eksterne skrugjenger, og festes til røret med en mutter.
Stjernelag
Et stort flertall av samtlige medaljevinnere i de nordiske grenene i mål med staver fra Swix.
Marit Bjørgen, Petter Northug, Therese Johaug og Emil Hegle Svendsen er blant de mange gullvinnerne som staket seg i mål med Triac-staven. Medaljevinnere som Dario Cologna, Lucas Bauer og Axel Teichmann benyttet også den trekantede staven i Vancouver-OL.
I samarbeid med norske Hugo Industridesign , som tidligere har vunnet flere designpriser, har Swix brukt egen designkompetanse for å skape en stav som plasserer marginene på utøvernes side. – Fremtiden er definitivt trekantet, hevder Swix. Nå vil selskapet bruke sportslig suksess samt designheder som inspirasjon til fortsatt utvikling av nye og enda bedre versjoner av Triac-staven. Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094