23948sdkhjf

Bjørn Vik er ny styreleder i PUR-gruppen

Den norske PUR-gruppen avholdt årsmøte i Ålesund nå i mai og med god oppslutning. På programmet sto en oppdatering av regelverket mht. kjemikalier og avfallshåndtering fra KLIF, det kom et frieri fra driftige PU Europa og Ekornes inviterte gruppen til bedriftsbesøk i Sykkylven. Bjørn Vik ble valgt til ny styreleder.
Årsmøtet 2010 samlet faktisk 25 deltakere, en usedvanlig bra oppslutning takket være et fyldig og interessant, faglig program.
Selve årsmøtet gikk unna på 30 minutter, hvor den viktigste posten nok var å velge nytt styre.
Faglig interessant
Et interessant faglig program var nok årsaken til den relativt bra oppslutningen.
KLIF – Klima- og forurensningsdirektoratet (tidligere SFT) var til stede med seksjonssjef Berit Ellefsen Gjerstad. Hun holdt dagens hovedinnlegg under temaet «Miljøgifter i PUR». Det finnes 100 000 kjemikalier på det europeiske markedet, og det kommer 3-400 nye hvert år. Nå finner vi heldigvis ikke alle disse kjemikaliene i PUR, og det er heller ikke alle kjemikalier som er farlige.
Fremstilling av mykt og stivt PUR skum er i utgangspunktet basert på den samme kjemiske prosessen: En blanding av polyol og isocyanat reagerer kjemisk og blir til polyuretan.
I tillegg til disse stoffene, benyttes enkelte hjelpestoffer for å oppnå spesielle egenskaper hos det ferdige produkt.
Norsk PUR-industri har god oversikt over hva de driver med, men det foregår betydelig import av PUR-produkter fra andre land og andre verdensdeler, hvor deklarasjoner kanskje mangler eller ikke er helt etterrettelige.
Oliver Loebel fra PU Europe (tidligere BING) holdt et gripende innlegg på temaet «PU Europe. Activities and currant priorities». Norge er ikke medlem av denne europeiske interesseorganisasjonen for stivt PUR-skumprodusenter. Innlegget hadde naturlig nok som vikarierende formål å verve Norge til denne utmerkede foreningen.
Norge er for øvrig ikke akkurat kjent for å bidra eller forplikte seg gjennom europeiske samarbeidsorganer, men to av PUR-gruppens medlemmer, Fresvik Produkt og Huurre Norway, har etablert en viss tilknytning til PU Europe gjennom sitt medlemskap i den danske PUR-foreningen.
Temaene som er på agendaen for PUR industrien i Europa er nøyaktig den samme som i Norge, så her er det absolutt grunnlag for tettere samarbeid.
Ekornes’ glimrende showrooms, i en rehabilitert sjøbu ved Brosundet, var stedet for avholdelse av årsmøtet med fagtemaer. De 5 etasjene med møterom på toppen var rikelig møblert med produkter fra Ekornes, de fleste med innslag av mykt PUR-skum.
Dagen etter årsmøtet inviterte Ekornes til busstur og befaring på fabrikken i Sykkylven. Imponerende! Her var betydelig PUR-skum produksjon både i form av blokkskum (til madrasser etc) og formstøpt skum (til møbelkomponenter). Men; det som imponerte mest var nok allsidigheten og tverrfagligheten. Her var henimot alle fag representert, og bedriften sysselsetter rundt 750 personer i en bygd med 2500 innbyggere.
Takk til Ekornes fra et samlet årsmøte!

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063