23948sdkhjf

Opp og fram for Borealis

Det går på ny bedre for Borealis. I 1. kvartal i år fikk selskapet et resultat etter skatt på 54 mill. euro. mot et tap på 56 mill. euro i fjor. 2. juni innvies superfabrikken i Stenungsund og tanker foran K-messen er allerede presentert med tro på innovasjoner, nye, store investeringer og bidrag til et bedre miljø. Og; samarbeidet med Borouge blir stadig tydeligere og der alt snart er "Verdens største".
For å ta tingene i rekkefølge og starte med resultatet 1. kvartal; Borealis fikk et nettoresultat på 54 millioner euro etter en omsetning i perioden på over 1,4 milliarder euro (1 milliard i 1. kvartal 2009). Ledelsen i Borealis kaller riktignok året 2010 for utfordringenes år, men alt tyder på at olefinbransjen er i ferd med å komme på sporet igjen, eller som konsernsjefen i Borealis, Mark Garrett, uttrykker det; "en viss stabilisering". Så har da også prisene steget og fortsetter trolig fortsatt oppover enda en stund, til engstelse og irritasjon for bearbeidere som ikke uten videre kan velte prisøkningen over på sluttkundene. Slik har bransjen vært i alle år - og forblir trolig slik.
Men; kanskje skaper Borealis/Borouge selv nytt prispress på råvareprisene når selskapene starter det ene superanlegget etter det andre. I Midtøsten åpnes anlegget Borouge 2 om noen få måneder og dobler produksjonen av polyolefiner fra Borouge til 2 millioner årstonn.
Dessuten; Borouge 3 er under bygging med planlagt start i 2013. Da vil nye 2,5 millioner tonn PE og PP pumpes inn i markedet. Riktignok legges gamle anlegg ned og Borealis stengte sin HDPE-anlegg i Beringen i Belgia ved utgangen av mars i år. Men nye 4,5 millioner tonn inn i markedet fra Borouge/Borealis vil merkes.
Tiden for store investeringer er ikke forbi selv om LDPE-anlegget i Stenungsund (350.000 årstonn øremerket for kabelindustri) nå er klart og offisielt starter opp 2. juni (Plastforum vil være tilstede - se juniutgaven). Samarbeidsanleggene med Borouge i Midtøsten er altså i full gang og koster enorme beløp. Forleden dag kom meldingen om nye kontrakter til Borouge3 på tilsammen 2,6 milliarder USD var tildelt forskjellige aktører.

Linde Group, en av verdenslederne på utvikling og bygging av gass- og petrokjemianlegg, hadde fått tildelt kontrakten på nesten 1,1 milliarder USD for crackeren til Borouge3. Denne crackeren er ingen smågutt og vil produsere 1,5 årstonn etan. Videre har et konsortium bestående av Samsung Engineering og Technomont fått kontrakten på bygging av tilsammen fire Borstar-anlegg til en sum av over 1,6 milliarder USD.
La oss også ta med at milliardbeløpene fortsetter å renne når spaden settes i jorda for et gigantisk innovasjonssenter i Abu Dhabi, også det i regi av Borouge. Og her om dagen kom meldingen om at lager og logistikkenheten i Shanghai var klar for igangsetting.
Materialnyheter foran K-messen er det kanskje egentlig ikke, utover at det snakkes om øremerkede kvaliteter for applikasjonene som Borealis nå satser på - og som er færre enn for tre år siden. Men kundefokus intensiveres og satsingen på FoU-sentrene, der kundene spiller en vesentlig rolle, krever nye titalls millioner euro, både i Linz og i Abu Dhabi.
På K2010 vil Borealis og Borouge ha fellesstand og for første gang også med et tredje selskap, NOVA Chemicals, som leverere plast og kjemikalier til en rekke virksomheter. NOVA har samme eiere som de to andre, nemlig ADNOC, IPIC og OMV.
Konsernsjef Mark Garrett uttrykker framtiden slik; - Borealis skal skape verdier gjennom en rekke innovasjoner, deltakelse i miljøprosjekter og i bærekraftig produksjon. Det betyr bl.a. å ha anlegg i toppklasse samtidig som selskapet har kontinuerlig fokus på kostnader, effektivitet og fortsatte forbedringer.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109