23948sdkhjf

350 000 årstonn LDPE klar for kabelmarkedet

Etter en investering på mellom 400 og 500 millioner euro, altså rundt 4 milliarder kroner, kunne Borealis 2. juni åpne sin nyeste fabrikk for PE. Anlegget i Stenungsund i Sverige har en kapasitet på 350 000 tonn LDPE, øremerket for kabelindustrien.
Kabelkunder fra hele verden var til stede da anlegget ble åpnet. Til stede var også prominente gjester fra Abu Dhabi, den svenske infrastrukturministeren og selvfølgelig styre og ledergruppen i Borealis sammen med mange av de lokalt 900 ansatte. Investeringen er for øvrig den største som Borealis noensinne har gjort på et enkelt sted.
Stort anlegg Anlegget har internt i Borealis betegnelsen LD5. Den nye fabrikken har altså en årskapasitet på 350 000 tonn LDPE og prosessene er basert på siste tilgjengelige teknologi for høyttrykks polyetylen. Et gammelt anlegg, som har en kapasitet på 230 000 årstonn, vil gradvis fases ut i løpet av 2010. Samtidig med byggingen av LD5 har man modernisert et kompounderings- og materialbehandlingsanlegg. Sammen med øvrig produksjon av HDPE og LDPE i anlegget gjør at det årlig skipes til sammen 700 000 tonn PE fra Borealis i Stenungsund.
Rent miljø, ren vare Produksjonen i den nye LD-fabrikken skjer etter de aller nyeste prosessprinsipper som praktisk talt eliminerer utslipp. Fabrikken benytter varmegjenvinning i alle prosesser, noe som bidrar til å bedre den samlede energieffektiviteten med 25 prosent. Den store dampproduksjonen nyttiggjøres i ettertid som fjernvarme til Stenungsunds, der 40 prosent av byoppvarmingen kommer fra Borealis. Også gasser og avløpsvann tas hånd om og eventuelt brukes eller renses før de slippes ut. Plast som av en eller annen grunn ikke skulle tilfredsstille kvalitetskontrollen føres tilbake i prosessen. Prosessteknologien som er benyttet tilfredsstiller de interne kravene Borealis har satt for effektiv og miljøriktig plastproduksjon. Den tilfredsstiller også de skyhøye kravene som selskapet selv har satt på sine produkter for internasjonal kabelindustri, der det markedsføres varenavn som Supercure og Visico.
Stor vekst i kabel Også for adm. direktør for Stenungsund-anlegget, Thomas Wegdell var åpningen av den nye fabrikken et stort øyeblikk. Han sier til Plastforum at kapasiteten i anlegget vil være fokusert rundt de seneste produktene Borealis har utviklet og der etterspørselen er meget stor og er forventet å øke ytterligere i årene som kommer. Dette gjelder kabelisolasjon for mellomområdet av voltstyrker, men også for kabel med svært høye voltstyrker. Renheten i materialene fra anlegget skal være et varemerke. Den minste kontaminasjon kan forårsake store ødeleggelser.
Innovasjonssenter Stenungsund-anlegget har også et innovasjonssenter som jobber med polymerdesign, med FoU og ikke minst med produktutvikling for internasjonal kabelindustri. Her er utstyr for å teste kabel og kabelisolasjon opp til 150 kV, en trippelekstruder er kjøpt inn som også kan produsere kabel med isolasjon av kryssbundet PE (XLPE). Dermed kan man teste både egne materialer og kundeløsninger. – Ekspansjonen her i Stenungsund gjør stedet til et av verdens fremste anlegg for å betjene og tilfredsstille kunder av avanserte strøm- og kabelløsninger, et stort vekstområde for en verden som bruker stadig mer strøm, sa konsernsjef Mark Garrett før han sammen med den svenske minister for infrastruktur og konsernsjef for ADNOC, Abu Dhabis nasjonale oljeselskap, trykket på startknappen. (Reportasje kommer i Plastforums juniutgave.) Asle Isaksen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078