23948sdkhjf

Komposittindustrien ønsker ikke straffetoll på kinesisk glassfiber

India og Tyrkia har innført straffetoll på kinesisk glassfiber. EuCIA, den europeiske komposittorganisasjonen, mener det setter komposittindustrien i en spesiell situasjon. – Europeiske brukere er nå usikre på hva fremtiden vil bringe, uttaler organisasjonen.
Den europeiske komposittorganisasjonen EuCIA er nylig informert om at både India og Tyrkia har innført anti-dumpingtiltak på glassfiber fra Kina. I Indias tilfelle er de midlertidige tiltakene på hele 40,86 prosent. EuCIAs kilder gir uttrykk for at Tyrkias glassfiberbrukere også er kritisk berørte. Tyrkias midlertidige straffetoll er satt til 38 prosent, noe som representerer ekstra kostnader til den allerede eksisterende importavgiften på 7 prosent. – Resultatene av denne utviklingen, drevet av glassfiberprodusentene, har alvorlige konsekvenser for komposittindustrien over hele verden, og gir økt usikkerhet for europeiske brukere, sier EuCIA. Ingen europeiske beslutninger
På europeisk nivå er det så langt ikke tatt noen beslutninger om å innføre straffetoll på glassfiber fra Kina. EU-kommisjonen startet imidlertid sin etterforskning (AD549) på glassfiber fra Kina allerede ved inngangen til dette året. – Som talsrør for den europeiske komposittindustrien, har vi vært og er vi sterkt i mot alle typer av proteksjonistiske tiltak, sier EuCIA i en pressemelding. Disse synspunktene har organisasjonen også kommet med flere ganger overfor europeiske tjenestemenn.

Gjennom intensivt press fra europeisk komposittindustri og det faktum at det allerede er negative virkninger for industrien (for eksempel mangel på glassfiber) i markedet, er ingen beslutninger ennå tatt av EU-tjenestemenn i denne aktuelle saken. Videre vil EuCIAs tilrådninger gjelde kun på nasjonalt nivå, men den europeiske komposittindustrien oppfordrer EUs 27 medlemsland til å motsette seg et hvert midlertidig tiltak. Innføring av straffetoll vil høyst sannsynlig skape sosiale og økonomisk forstyrrelser på nasjonalt nivå. Anslagsvis vil 10 000 selskaper og 150 000 ansatte bli alvorlig påvirket av importtoll på glassfiberprodukter. Fremtiden vil dermed se enda dystrere ut for hele sektoren.

Handling nå
Midlertidige tiltak er foreløpig ikke innført. EuCIA ber alle europeiske glassfiberbrukere til å stå sammen mot importtoll. Bedriftene bes kontakte lokale/nasjonale myndigheter og forklare dem effekten som importtoll vil ha for virksomheten og sysselsettingen. EuCIA ber derfor den enkelte bedrift om å ta kontakt med den nasjonale komposittorganisasjonen (i Norge vil det si Norsk Komposittforbund) for ytterligere råd eller kontakte den europeiske organisasjonen direkte.
– Vi må handle nå og stå sammen for å sikre gode forretningsmuligheter for komposittindustrien, avslutter EuCIA i en pressemelding. Pressemelding oversatt/bearbeidet av Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063