23948sdkhjf

Norner AS etablerer pilotanlegg for produksjon av plast fra CO2

Norner skal bygge verdens første, uavhengige pilotanlegg for produksjon av plast basert på CO2. Prosjektet har en kostnadsramme på 53 mill. kroner. Innovasjon Norge besluttet 19. januar 2012 å støtte prosjektet med 15 mill. kroner gjennom Miljøteknologiordningen og Skattefunn. Anlegget skal bygges i Grenland.
Det er stor, internasjonal interesse for plast basert på CO2. Det fordi det at det kan produseres nyttige plastmaterialer ved å utnytte et avfallsprodukt som kloden har fått så aldeles for mye av og som er skyld i økt middeltemperatur/klimaendring. Norner har over de siste fire årene gjennomført betydelig forskning og utvikling innenfor området plast fra CO2, også i samarbeid flere, internasjonale aktører. Deler av dette arbeidet har vært finansiert gjennom tilskudd fra Forskningsrådet.
Resultatene så langt viser at plast fra CO2 har unike egenskaper. Norner trekker fram at slike plastmaterialer kan gi overlegne egenskaper, bl.a. som emballasje for næringsmidler. Resultatene viser bl.a. at plasten gir bedre beskyttelse mot luftinntrengning og dermed forlenger holdbarheten på maten. Dessuten har plast fra CO2 et potensial for å substituere en lang rekke andre plastmaterialer. Pilotanlegget vil bli det første uavhengige anlegget som bygges internasjonalt og vil være tilgjengelig for alle nasjonale og internasjonale bedrifter. Anlegget vil kunne bli et samlingspunkt for en rekke aktører som ønsker å se på karbondioksid som en byggesten i det å utvikle kommersielle produkter. – Finansieringen og støtten fra Innovasjon Norge gjør det mulig for oss å føre Norge helt opp i tetsjiktet på et banebrytende felt, forklarer konsernsjefen i Norner AS, Tine Rørvik.
Innovasjon Norges representanter sier i en kommentar til tildelingen at det ligger et stort forretningsmessig potensial i plast fra CO2 og at prosjektet er banebrytende rent teknologisk, samtidig som det kan være med på å etablere strategiske, internasjonale allianser. Ikke minst er bidraget for klimaet svært viktig.
Pilotanlegget vil være en milepæl på veien mot kommersialisering av plast fra CO2. Norner peker på at det vil gi grunnlag for teknologi- og applikasjonsutvikling innenfor en lang rekke industrier. Dette omfatter områder som emballasje, elektronikk, bilindustri, overflatebehandling og bygningsmateriell. Demoanlegget skal etter planen være i drift i 2014 og byggingen igangsettes så snart forhandlinger med internasjonale investorer er klare. – Vår visjon er at et suksessfullt prosjekt vil kunne bidra til å videreutvikle en helt ny, miljøvennlig verdikjede i Norge og skape fremtidens industriarbeidsplasser. Det er arbeidsplasser basert på råstoff vi har ubegrenset tilgang til, sier leder for polymerutvikling i Norner, Morten Lundquist.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094