23948sdkhjf

Norner og polymerer skal beskytte viktige data i minst 500 år

Sammen med et konsortium av anerkjente selskaper og institusjoner og med støtte fra EUROSTAR-programmet og Norsk Forskningsråd, skal Norner AS bruke sin kompetanse om polymerer og tilsetningsstoffer til å beskytte data av høy verdi for selskaper og menneskeheten.
De store mengdene av data som er av vital interesse for samfunnet og menneskeheten, og som daglig øker, må oppbevares trygt for fremtidige generasjoner. Noen kaller disse digitale filene som ”den moderne sivilisasjons DNA” fordi de representerer våre tanker, vår kreativitet, vår evne til problemløsning og våre oppdagelser. Kall det gjerne selve nøkkelen til å opprettholde vårt moderne liv. Lagring av denne informasjonen og data uten at de blir påvirket eller angrepet på noen måter, og som må gjenfinnes i sin opprinnelige form når det trengs, er svært viktig. Ett av målene i prosjektet er å kartlegge alle potensielle kilder som har negativ innvirkning på levetiden til systemet. I tillegg er Norner ansvarlig for utviklingen av den fullstendige emballasjeløsningen for langtidslagringen av filmen.
Dagens lagringsmedier og relatert maskin- og programvare må oppdateres minst hvert 5-10 år og krever stadig større investeringer. Dataenes integritet er også i fare hver gang de blir hentet og re-lagret, de kan bli skadet ved forbrytelser, krig, brann, naturkatastrofer etc. Cinevation AS i Drammen har utviklet teknologi til å lagre digital informasjon på lysfølsom film. Selskapets utviklede system og registrerte varemerke Archivator tilbyr løsninger på mange av de utfordringene samfunnet har for lagring. Cinevation er prosjektleder for det nye samarbeidsprosjektet og Norner er teknologileverandør og ansvarlig for å finne de rette materialene til sikring av totalløsningen. Heri inkluderes degraderingsmekanismer for polymerer, avanserte testmetoder for aldring og levetid med mer.
I USA har US Library of Congress behov for å lagre noen av sine data knyttet til USAs utvikling og historie med et tidsperspektiv på minst 4 000 år. Ambisjonene for prosjektet som Cinevation og Norner nå jobber med har ikke så langt tidsperspektiv, men minimum 500 år eller 2 000 generasjoner fram i tid, er også et betydelig tidsperspektiv. Lars H. Evensen, som er Business Development Manager hos Norner forteller at Norner jobber tett sammen med alle interessenter fra produsenter av filmmaterialet, konverteringssutstyr for film, opptak og fremkalling inkludert tilbyderne av fysiske lagringsløsninger. – Med den kompleksiteten av materialer som er involvert og den ekstreme tidshorisont der selv sporstoffer kan spille en avgjørende rolle i relevante degraderingsmekanismer, må vi samarbeide med de beste på området, sier Svein H. Jamtvedt, som er prosjektleder for dette prosjektet hos Norner. Han har jobbet med utvikling av antioksidanter og stabilisatorsystemer for polymerer siden tidlig på 1980-tallet. I tillegg til Norners kompetanse deltar også IPI – Image Permanence Institute (USA) og Universitetet i Oslo med FoU-ressurser.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078