23948sdkhjf

Svenske bedrifter vil investere igjen

Etter noen magre år hos broderfolket ser nå tidene lysere ut. Investeringene øker og det ansettes flere folk innenfor bl.a. FoU. Dette fremgår av Sveriges Ingenjörers nye innovasjons- og konjunkturrapport. Samme forening foreslår dessuten å innføre et innovasjonsår for ansatte – for å øke tilveksten av nye jobber.

– Dette ser ut som en klar trend. Etter mange magre år satser nå selskapene og øker investeringene i Sverige, sier Staffan Bjurulf, som er næringslivsekspert i organisasjonen Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer har i forbindelse med undersøkelsen spurt sine lokale representanter i til sammen 670 bedrifter, først og fremst selskaper som eksporterer varer. Troen på fremtiden øker hos de aller fleste og mest i de selskapene som har fra 500-999 ansatte. Hos disse svarer 80 prosent at de øker eller beholder gjeldende investeringsnivå. 85 prosent av selskapene svarer at de øker eller beholder antall ansatte innenfor forskning og utvikling.
– Selskap med klare innovasjonsmål har bedre lønnsomhet enn de som ikke har slike mål. De samme selskapene får fram nye patenter, nye produkter og tjenester som alle er først ut på markedene, fastslår Staffan Bjurulf. Satsing på innovasjon fører også til at nye ideer vokser fram på siden av kjernevirksomheten. Men tiden strekker ikke til for å utvikle disse nye ideene. I dagens Sverige kan en ansatt, i henhold til loven, få permisjon i seks måneder for å starte en bedrift. I rapporten fra Sveriges Ingenjörer oppgir 37 prosent at enda flere ville søke permisjon dersom tiden ble forlenget til ett år.
Et helt innovasjonsår bør derfor lovfestes, foreslår derfor Sveriges Ingenjörer. Foreningen mener det vil lede til mange nye jobber i svenske bedrifter. – Idérike personer skal gis muligheter til å bedrive knoppskyting og skape tilvekst. Det blir en vinn-vinn-situasjon i samarbeidet mellom dem, bedriften og staten. Nye jobber blir skapt, noe som er et uttalt mål i den svenske regjeringens strategi for nyindustrialisering, avslutter Staffan Bjurulf. (Kilde: Plastforum Sverige/Process Nordic)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078