Kinas plutselige stans i import av dårlig plastavfall får Europa ned på jorda igjen

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

De siste restriksjonene på import av plastavfall til Kina har skapt forstyrrelser i plastavfallsmarkedet. I mange år har Europas avfallsstyringssystemer aktivt støttet og bistått med behandling av lavkvalitets plastavfall ved å sende det til Kina.


Lavkvaliteter har i mange år blitt eksportert fra Europa som en billig, utelatt løsning for dårlig oppsamlet og sortert avfall i vår del av verden. Og for de fleste miljøbevisste og sosialt anlagte personer også som en dårlig samvittighet!
Ton Emans, president i Plastics Recyclers Europe (PRE), bekrefter i en pressemelding 25. september at markedet her hjemme nå oversvømmes av lavkvalitets plastavfall fordi Kina har innført importrestriksjoner.
– Den urettferdige praksis som har pågått, grunnet økonomiske og sosiale forskjeller, har miljømessige implikasjoner og ligger helt på kanten av de lovkravene som er pålagt i europeiske avfallsdirektiver. Faktisk burde eksportører av slikt avfall ha funnet så store etiske problemer knyttet til virksomheten at avfallet isteden skulle blitt behandlet i henhold til EUs standarder, sier Ton Emans.

I dag er dette overskuddsavfallet ikke i stand til å bli fullstendig absorbert i EU-landene, da det ikke oppfyller kvalitetskravene til europeiske gjenvinnere. Den brå endringen i markedssituasjonen viser at det haster med å opprette et reelt og bærekraftig avfallsmarked i Europa. Dette kan bare gjøres ved å høyne kvaliteten i fraksjonene som igjen betyr gjøre endringer i design for resirkulering, innsamling og sortering.

Manglende visjoner i verdikjeden de siste årene har nå resultert i at EU ikke er i stand til å behandle de nye, økte mengdene over natten. Likevel må industrien, beslutningstakere og samfunnet raskt legge en felles løsning på bordet for å muliggjøre snarlig implementering av forbedret design for resirkulering, harmonisert innsamling og investering i høyeffektive sorteringssentra for å øke EUs resirkuleringskapasitet.


Hold deg oppdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Nexeo og Distrupol under samme paraply

Piratkopier kan gi store skader

De kan forårsake ødelagte maskiner som fører til produksjonsstans og dermed tap av penger. I verste fall kan de til og med føre til personskader. Det handler om falske produkter til for eksempel reservedeler til maskiner eller kulelagre. Problemet er kjent også i plastindustrien.

Fjerner plast fra sixpacken

Selges ikke Braskem likevel?

Vil bygge vindkraft-anlegg i USA

Havbruksdagen åpnes av fiskeriministeren

Nyhetsbrev

Elektriske fly like om hjørnet?

Online Newspaper Archive

RPC-konsernet vurderes solgt!

Økt anvendelse av elektrisitet - fører til redusert behov for energi

Økt anvendelse av elektrisitet og dermed mer effektiv utnyttelse av energi, vil bidra til at verdens energibehov kommer til å falle fra midten av 2030 tallet til tross for at stadig flere får tilgang til energi.

- Norge langt bak på bruk av roboter

Norge har med sine mange små og mellomstore virksomheter enda til gode å forstå hvor stor forskjell en liten robot kan gjøre, selv i en mindre produksjon. Derfor har Universal robots, den danske frontløper for samarbeidende roboter, ansatt Julius Skulstad.

Klimamålene blir ikke oppfylt

Over 3 000 bedrifter søkte SkatteFUNN

Ukens vits: Den uheldige trailersjåføren

Konferanse om fremtidens sirkulære emballasje

Avery Dennison inngår miljøsamarbeid med Plasticity

«Future of The Fjords» ble Årets skip

Passasjerskipet «Future of The Fjords,» bygget av Brødr. Aa for rederiet The Fjords, er kåret til Ship of the Year. Prisen ble delt ut i Hamburg av ambassadør Petter Ølberg under SMMs første dag.

Lanserer tekstilfasade

Norsk-tysk strømkabel kommer på plass

Brimer og ServiTech slår seg sammen

Kjøpet av Braskem ventes sluttført i oktober

Velox er kjøpt av IMCD

Ukens vits: Den filosofiske fiskerkona

Nye sjøkabler i Oslofjorden

Flere besøkende på ONS

Med nytt navn skal polymer-spesialist åpne flere markeder

Vurderer vindpark på Snorre og Gullfaks

ABB er med på «å forandre verden»

Bygger kompetansesenter for biokompositter

Ny storhandel kan være på gang…

Ukens vits: Gøy med muskler

Milliongave til frivillig innsats mot plastforsøpling

Bedrifter: Få råd og veiledning til innovasjonsprosjekter

Nordmenn frykter ikke robotene

Nytt biogranulat for sprøytestøping

Ukens vits: Hevnen er søt

«Speakers Corner» på NTNU i Gjøvik – bruk muligheten!

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.23