«Vision of the Fjords» vant Innovasjonsprisen for universell utforming

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

«Vision of the Fjords» og Brødr. Aa ble 17. oktober tildelt enda en pris. Denne gang Innovasjonsprisen for universell utforming der fartøyet konkurrerte med seks andre finalister. Det er Design og arkitektur Norge (DOGA) som står bak prisen.Prisene for universell utforming går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig tilgjengelighet og mangfold.

Det er svært gledelig at en norskbygget, banebrytende sightseeingbåt nå mottar Innovasjonsprisen for universell utforming. «Vision of the Fjords» bidrar til at Vestlandets praktfulle fjorder blir tilgjengelige for alle.
Mange sightseeingbåter er verken oversiktlige eller komfortable. Kampen om gode seter og utsiktsplasser kan ødelegge den gode turistopplevelsen. For mange kan det være vanskelig å komme seg gjennom trange passasjer og bratte trapper om bord i en båt.

Brødr. Aa har bygget «Vision of the Fjords» og daglig leder Tor Øyvin Aa uttaler i forbindelse med pristildelingn at det er blitt en selvfølge for verftet å jobbe med universell utforming.
– Ofte er det snakk om små endringer som gjør en stor forskjell for de reisende. Vi opplever at dette settes stor pris på, både blant bevegelseshemmede og funksjonsfriske, sier Tor Øyvin.
Brødr. Aa og oppdragsgiveren The Fjords (Fjord1 ASA og Flåm AS) redesignet passasjerbåten fra bunnen av og har gjort den tilgjengelig for alle.
Turistfartøyet betjener i dag strekningen Flåm – Gudvangen i Sogn og Fjordane – der verdensarvområdet Nærøyfjorden inngår i ruten.

Brødr. Aa vant også transportkategorien da Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut i 2011. Siden den gang har verftet aktivt brukt sin kompetanse på design og universell utforming til å vinne verdifulle kontrakter både i Norge og internasjonalt.
– At vi tidligere er prisvinner er noe vi bruker aktivt i markedsføringen. Både norske og utenlandske kunder er svært opptatte av universell utforming. Dette vil bare øke etter hvert som aktører som Sjøfartsdirektoratet nå stiller krav til universell utforming ved utstedelse av sertifikater, sier Tor Øyvin.

I jurykjennelsen roses «Vision of the Fjords» for å være nyskapende både når det gjelder tilgjengelighet, miljø og estetikk:
«Ingen har tenkt båt på denne måten før. Det er et radikalt, banebrytende design som kan bli ikonisk. Båtens unike formspråk gir assosiasjoner til bølger… Den utvendige gangveien løser bevegelsesproblematikken på en innovativ måte. Motoren er en elektrisk, stillegående hybrid som også løser et økende støyproblem. Vision of the Fjords kan bli en eksportartikkel for norsk industri, i en voksende turistnæring som trenger miljøvennlig og stillegående transport,» skriver juryen.

Til orientering: Brødr. Aa er i gang med å bygge enda en båt ganske maken til «Vision of the Fjords». Den skal bære navnet «Future of the Fjords», er to meter lenger enn båt nummer én og vil kun få elektrisk maskineri. Den skal være leveringklar våren 2018.
(Pressenytt)


Hold deg opdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Bygger stort visningssenter for havbruk

Ukens vits: Helgearbeid

Etablerer nytt robot-samarbeid i Skandinavia

Storordre til Hexagon Composites

Stadig flere solceller på norske hustak

Tre nye katapulter rettet mot havnæringene

Nyhetsbrev

Rolls-Royce kan kutte mange stillinger fredag

Online Newspaper Archive

Full fres og heder for TOMRA

Utvikler ny batteriløsning

Nytt supermolekyl skal produseres på Herøya

SINTEF etablerer fond for nystartede bedrifter

VPI solgt til irsk selskap

Pipelife lanserer STORE, dobbeltveggede rør

Brødr. Aa vant Siva-prisen

ATM Brovig og ENGEL med serviceavtale

Hedersprisen til Paal Fischenich

Tester ut ny tidevannsteknologi

USA valgte NSM-missiler fra Kongsberg

På arktisk ekspedisjon for å kartlegge mikroplast

Oppdatert om rør-i-rør

Kutter anslag for oljeinvesteringer

Nasjonalt fagskoleråd krever opprykk for fagskolene

Nasjonalt fagskoleråd krever opprykk for fagskolene Stortinget har vedtatt ny lov om høyere yrkesfaglig utdanning – nå er det opp til Regjeringen om fagskolene blir plassert på et høyere nivå i kvalifikasjonsrammeverket.

Ukas vits: Lønnsforhandling

Lanserer ny standard for vann og avløp

Bortimot 30 personer hadde møtt opp da den nye DiVA-guiden ble lansert i Norconsults lokaler i Sandvika 22. mai. DiVA, Digital VA-forvaltning, skaper en helt ny standard for hoved- og saneringsplaner i vann- og avløpsbransjen.

Vellykket års og medlemsmøte i Norsk Komposittforbund

Ny toppsjef i Norner

Skal få plastdetaljer lettere ut av formverktøyet

Dette er Prosess 21

Optimistiske ledere

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.158