«Vision of the Fjords» vant Innovasjonsprisen for universell utforming

| Av Asle Isaksen | Tips redaksjonen om en historie

«Vision of the Fjords» og Brødr. Aa ble 17. oktober tildelt enda en pris. Denne gang Innovasjonsprisen for universell utforming der fartøyet konkurrerte med seks andre finalister. Det er Design og arkitektur Norge (DOGA) som står bak prisen.Prisene for universell utforming går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig tilgjengelighet og mangfold.

Det er svært gledelig at en norskbygget, banebrytende sightseeingbåt nå mottar Innovasjonsprisen for universell utforming. «Vision of the Fjords» bidrar til at Vestlandets praktfulle fjorder blir tilgjengelige for alle.
Mange sightseeingbåter er verken oversiktlige eller komfortable. Kampen om gode seter og utsiktsplasser kan ødelegge den gode turistopplevelsen. For mange kan det være vanskelig å komme seg gjennom trange passasjer og bratte trapper om bord i en båt.

Brødr. Aa har bygget «Vision of the Fjords» og daglig leder Tor Øyvin Aa uttaler i forbindelse med pristildelingn at det er blitt en selvfølge for verftet å jobbe med universell utforming.
– Ofte er det snakk om små endringer som gjør en stor forskjell for de reisende. Vi opplever at dette settes stor pris på, både blant bevegelseshemmede og funksjonsfriske, sier Tor Øyvin.
Brødr. Aa og oppdragsgiveren The Fjords (Fjord1 ASA og Flåm AS) redesignet passasjerbåten fra bunnen av og har gjort den tilgjengelig for alle.
Turistfartøyet betjener i dag strekningen Flåm – Gudvangen i Sogn og Fjordane – der verdensarvområdet Nærøyfjorden inngår i ruten.

Brødr. Aa vant også transportkategorien da Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut i 2011. Siden den gang har verftet aktivt brukt sin kompetanse på design og universell utforming til å vinne verdifulle kontrakter både i Norge og internasjonalt.
– At vi tidligere er prisvinner er noe vi bruker aktivt i markedsføringen. Både norske og utenlandske kunder er svært opptatte av universell utforming. Dette vil bare øke etter hvert som aktører som Sjøfartsdirektoratet nå stiller krav til universell utforming ved utstedelse av sertifikater, sier Tor Øyvin.

I jurykjennelsen roses «Vision of the Fjords» for å være nyskapende både når det gjelder tilgjengelighet, miljø og estetikk:
«Ingen har tenkt båt på denne måten før. Det er et radikalt, banebrytende design som kan bli ikonisk. Båtens unike formspråk gir assosiasjoner til bølger… Den utvendige gangveien løser bevegelsesproblematikken på en innovativ måte. Motoren er en elektrisk, stillegående hybrid som også løser et økende støyproblem. Vision of the Fjords kan bli en eksportartikkel for norsk industri, i en voksende turistnæring som trenger miljøvennlig og stillegående transport,» skriver juryen.

Til orientering: Brødr. Aa er i gang med å bygge enda en båt ganske maken til «Vision of the Fjords». Den skal bære navnet «Future of the Fjords», er to meter lenger enn båt nummer én og vil kun få elektrisk maskineri. Den skal være leveringklar våren 2018.
(Pressenytt)


Hold deg opdatert med PlastForum NO
Er du abonnent? Become a subscriber

Med et abonnement får du ubegrenset adgang til nettavisen. Read the newspaper online


Skriv kommentar
Forsiden akkurat nå

Skal bygge ny ambulansebåt

GulenSkyss er nettopp blitt tildelt kontrakt om drift av ambulansebåt – men hvem som skal bygge den nye båten er ennå ikke kjent.

Gravefri rehab i Asker

– Typisk norsk å være innovativ

Volkswagen øker bruken av lettvektsmaterialer i hel-elektriske biler

Britisk plastindustri avholder eget Brexit-seminar

Oljebransjen mest optimistisk

Nyhetsbrev

Bygger nytt innovasjonssenter

Online Newspaper Archive

Ny dansk analyse: Plastposen er best for miljøet

OSO Hotwater vurderer å flytte til UK

Ukas vits: Lovlig og ulovlig arbeid

Ruger du på et kompetanse- eller teknologiprosjekt?

Dropper fiskeoppdrett til havs

Skal utvikle fremtidens materialer

Blir medlem av Hydrogen Council

Biesterfeld og Evonik i partnerskap om PUR

Simuleringsverktøy med utvidet funksjonalitet

AKVA Group med firedobbelt båtleveranse

Universal Robots økte omsetningen 72 prosent

Nye batterityper på plast eller papir

– 2020-kravet er oppnåelig

EU krever at vi legger helt om til nesten-nullenergibygg i løpet av to år. Sivilingeniør Harald Hammer mener han har oppskriften.

Vil investere i digitale Lego-produkter

Prosjekt for rask formfremstilling

OM BE Plast er prosjektleder...

Etablerer Norden-kontor

Fishing for litter fortsetter

Her blir det "Plast-torg"

Industrien under tilsynets lupe

Borealis med i gigant-JV i USA

BEWi Group med milliardoppkjøp

LyondellBasell kjøper A. Schulman

Økt omsetning hos Hexagon

Materialtesting med radiologi

Drikkevann og mikroplast – ny målemetode gir gode svar

Events i kø

Ingen vei utenom emballasje-retur

KraussMaffei satser mer på pultrudering

Må betale millionbot

Se alle Bedriftenes egne nyheter

Send til en kollega

0.174