23948sdkhjf

Lokalt plastavfall kan inngå i høyverdige byggematerialer

En plastfraksjon som tidligere ble sendt til forbrenning i Østfold, har nå blitt testet og bevist å være egnet for nytt liv i høyverdig byggekomponent, ifølge en pressemelding fra Norsk Senter for Sirkulær Økonomi. Resultatet er kommet i et prosjekt som jobber med innsamling og foredling av plast for gjenbruk i Norge.

I Østfold har et samarbeid mellom Re-Turn, Stene Stål Gjenvinning, T.H Christiansen og BEWI i Fredrikstad ført til at plastavfall som tidligere ble brent, nå kan benyttes i produksjonen av Thermomur, et komplett og unikt byggesystem for grunnmur og vegger til bolighus, næringsbygg og garasjer. Etter kverning og foredling har plasten blitt omdannet til et høykvalitets plastgranulat, som blant annet kan benyttes i byggematerialer. Dette markerer et viktig skritt mot økt resirkulering av plast i regionen.

– Vi har utviklet et plastmateriale av høy kvalitet, basert på lokalt avfall, som er perfekt for bruk i Thermomur. Dette gir oss muligheten til å beholde plasten innenfor Østfold og benytte den i byggematerialer som skaper verdi i regionen, sier Stein Dietrichson i Re-Turn AS.

Fremtidige muligheter for plastgjenvinning i Østfold

Dette prosjektet markerer bare det første konkrete resultatet, og arbeidet med å utvikle flere produkter og applikasjoner fortsetter. Prosjektet gjennomføres i regi av Norsk Senter for Sirkulær Økonomi, og målet er å etablere en sirkulær verdikjede for plastgjenvinning i Østfold. Aktører som Borg Plast-Net, Re-Turn, NP&PT, BEFORM, BEWI og Rotostøp spiller en viktig rolle i utviklingen av nye produkter laget av norsk resirkulert plast.

Vil utvikle markedet for resirkulerte råvarer

Prosjektet har som mål å styrke kompetansen på hvordan man kan produsere høykvalitets plastprodukter basert på resirkulert plast, og å utvikle markedet for resirkulerte råvarer gjennom økt etterspørsel og kompetanse.

Prosjektet går over to år, 2024 og 2025, og er finansiert av Innovasjon Norge og Handelens Miljøfond. Les mer om prosjektet her.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079