23948sdkhjf

Den skjulte miljøkatastrofen

Plast- og metallutstyr brytes ikke ned og fanger fisk og sjødyr i lang tid. Dette skaper en ond sirkel der dyr blir fanget og lokker til seg nye ofre. Det skriver Handelens Miljøfond i en pressemelding.

I Norge har Havforskningsinstituttet og Green Bay jobbet med å fjerne spøkelsesredskap langs norskekysten siden 2019, med finansiering fra Handelens Miljøfond. De har fjernet mer enn 10.000 spøkelsesredskap, og enda mer har blitt fjernet av dykkerklubber. I tillegg til oppryddingsarbeidet er det også gjort estimater på hvor mye som er tapt - bare på strekningen svenskegrensa til Lindesnes anslås det at minst 100.000 teiner er mistet.

Fiskeridirektoratet gjør også en formidabel innsats med å fjerne spøkelsesredskap langt til havs. Hvert år fjerner de tusenvis av spøkelsesredskap og mange kilometer med tau. Norge er et foregangsland innen opprydding av spøkelsesredskap, og dette arbeidet har inspirert prosjekter i andre deler av verden.

Internasjonal testing i Thailand

For å undersøke om metodene som brukes i Norge kan fungere i andre land, reiste forskere fra Havforskningsinstituttet og dronepiloter fra Green Bay til Thailand. I samarbeid med SEAFDEC (Southeast Asian Fisheries Development Center), det thailandske fiskeridepartementet, og kystdirektoratet, gjennomførte de en tre dager lang ekspedisjon om bord i en ombygd fiskeskøyte.

Alle thailenderne om bord fikk opplæring i bruk av undervannsdroner og lærte hvordan de kunne fjerne teiner ved hjelp av dronens klo. Under ekspedisjonen fant de store mengder tapte blekksprutteiner samt noen store havteiner brukt til fiske. Både kulefisk, sjøpinnsvin og blekksprut fikk en ny sjanse.

  • På verdensbasis er det anslått at spøkelsesutstyr utgjør minst 10 % av marint søppel. Det betyr at et sted mellom 500 000 og 1 million tonn fiskeredskap blir igjen i havet hvert år.
  • Garn, liner og tau fra fiske og skipsfart utgjør minst 46 % av de 45 000-129 000 tonnene plastavfall som flyter i den nordlige stillehavsgyren.
  • Marint plastavfall påvirker 66 % av sjøpattedyrene, 50 % av sjøfuglene og alle arter av havskilpadder.

Kan metodene brukes globalt?

Det var ingen tvil om at metodene som brukes i Norge også kan benyttes i andre deler av verden, inkludert tropiske områder som Thailand. I Thailand ville man sannsynligvis fokusere mer på spesifikke områder, som korallrev, der garn og utstyr ofte setter seg fast.

Bekjempelse av spøkelsesfiske krever internasjonalt samarbeid, og Norge og Handelens Miljøfond er viktige aktører i arbeidet for å finne løsninger. Med moderne teknologi, forskningsbaserte metoder og samarbeid på tvers av landegrenser kan vi redusere spøkelsesfiske og beskytte det marine økosystemet for fremtiden.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109