Opprydding av båtvrak
Vågå fjellstyre skriver i en pressemelding at de deltar sammen med flere andre fjellstyrer i et prosjekt som har som mål å fjerne båtvrak/båter som ikke er i bruk fra naturen. Båter, spesielt plastbåter, kan være en betydelig kilde til spredning av mikroplast og annet søppel. Prosjektet ledes av Norges fjellstyesamband og Norscan Partners AS, og er finansiert av Handelens Miljøfond.
Fjerner eierløse båter
Fjellstyret ved fjelloppsynet vil gjennom sommeren 2025 både registrere, loggføre og fjerne båtvrak i Langmorkje statsallmenning. Fjelloppsynet vil først og fremst fokusere på vann i "Heimfjellet". Det vil si Melingen, Flatningen, Surtningen, Kvitingen og Veslvatnet. Det eksisterer ingen båtregister eller krav til merking, så omfanget av båter er noe usikkert. Ødelagte båter som tydelig er et vrak, vil fjelloppsynet fjerne uten varsel. Ved tilfeller med ukjent eier vil fjelloppsynet i samarbeid med Vågå kommune, som forurensningsmyndighet, merke aktuelle vrak med varsel om oppfølging innen en frist. Hvis denne fristen ikke overholdes, vil båten bli fjernet av fjelloppsynet.
Båtvrak kan meldes inn av eier
Som en del av prosjektet, ber fjellstyret eier av "båtvrak" om å benytte seg av muligheten til å få fjernet båten. Båteieren kan selv tillate at båten blir fjernet ved å melde den inn på eget skjema. Man kan også ta direkte kontakt med fjelloppsynet. Hvis man ønsker å fjerne båten selv, kan den bli transportert til en av de to faste mottaksplassene etter avtale med fjelloppsynet.
Det er offentlig vrakpant på fritidsbåter på kr 1.000. Denne kan båteier få utbetalt direkte fra fjellstyret ved avtalt levering på en av mottaksplassene. Fjellstyret ved fjelloppsynet organiserer videre frakt til gjenvinningsstasjon. Hvis fjelloppsynet selv frakter båten til mottaksplassen, vil vrakpanten tilfalle fjellstyret.
Alle typer båter kan leveres, det vil si båter av plast, tre, kompositt, stål og aluminium. Kano og kajakk er også inkludert i ordningen. Ta kontakt med fjelloppsynet ved spørsmål.