23948sdkhjf

Bakterier som spiser plast!

De plastspisende bakteriene fant forskerne på en søppelfylling i Solør, ifølge en artikkel på forskning.no, skrevet av Nmbu (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet).

– Når det kommer næringskilder som dukker opp litt uventet, har mikroorganismene et apparat som gjør at de kan tilpasse seg disse næringskildene. Derfor har vi lyktes. Bakterier fra Flisa vokser på plast, forteller Gustav Vaaje-Kolstad i artikkelen.

For to år siden dro en forskerdelegasjon fra Ås til Solør på gravetur. For femti år siden ble tannbørster og oppvaskbørster dumpet i en bekkedal. Les mer her: Gamle tannbørster kan hjelpe forskerne med å løse store plastproblemer.

Forskerne har nå funnet bakterier som fester seg til tannbørstene og har begynt å spise dem opp. Det tar veldig lang tid, siden bakteriene ikke har hatt tid nok til å tilpasse seg den nye maten ennå.

– Vi har funnet ut hvilke bakterier som gjør det og hvilke enzymer de bruker til å bryte ned plasten. De enzymene kan vi ta ut og industrialisere dem, sier Vaaje-Kolstad.

Snart skal forskningen publiseres. Men det står igjen mye å gjøre før bakteriene kan slippes løs på verdens plastberg. Bakteriene kan foreløpig bare brukes til å bryte ned noen plasttyper på helt naturlig måte slik at plasten blir mat for bakterier i stedet for problemavfall.

Prosjektet Enzyclic skal ikke bare med å finne nye enzymer, men også lage ny plast. Enzymvennlig plast betyr en plast som er enklere å bryte ned for bakteriene enn den plasten som lages i dag. Den nye plasten ligner på polyetylen. Polyetylen er en av de plasttypene det brukes mest av i verden og samtidig den som er vanskeligst å resirkulere med enzymer.

– Sammen med Norner i Porsgrunn har vi laget plasten og sett på hvordan vi kan bryte den ned og resirkulere den. I stedet for å kaste plasten på dynga, kan vi bryte den ned og selge byggesteinene til industrien slik at den kan bli til ny plast, sier Gustav Vaaje-Kolstad.

Les hele artikkelen på Forskning.no.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094