23948sdkhjf

Site Zero i Sverige dobler kapasiteten på plastresirkulering og blir verdens største!

VERDENS STØRSTE SORTERINGSANLEGG: Site Zero kan motta 200.000 tonn plastemballasje og blir dermed verdens største sorteringsanlegg.

Det skriver Svensk Plaståtervinning i en fersk pressemelding.

Dette tilsvarer omtrent volumet som i dag er plassert på det svenske markedet. Omtrent halvparten av denne plastemballasjen samles inn av svenskene, og inntil mer plast kommer til gjenvinningssystemet, har Svensk Plaståtervinning tilbudt kapasitet til andre land. Fra 2024 vil Site Zero motta det meste av Finlands husholdningsplast.

Resirkuleringsstatistikken fra den gjennomførte testperioden har vist oppsiktsvekkende resultater; opptil 95 prosent av all emballasje som kommer til Site Zero vil kunne sendes til gjenvinning i nær fremtid.

– Dette betyr en dobling av plastresirkulering sammenlignet med vårt tidligere anlegg, som allerede var et av de mest effektive i Europa. Resultatene fra testperioden viser at plast nå kan bli en del av den sirkulære økonomien, sier Mattias Philipsson, adm.dir. i Svensk Plaståtervinning.

Nøkkelen til vellykket plastgjenvinning er å opprettholde verdien av materialet, noe som krever effektiv sortering og resirkulering av hver enkelt plasttype.

Det er her Site Zero er banebrytende: Anlegget kan sortere ut så mange som tolv typer plast, som tilsvarer nesten alle typer plast på det svenske emballasjemarkedet, mot tre-fire ved sammenlignbare anlegg i Europa.

– Med Site Zero har vi satt en ny vei for plastresirkulering og resten av Europa. Verden må følge etter, for å redusere utslipp fra forbrenning og behovet for ny fossil plast. Det er ikke lenger forsvarlig å brenne så mye plast som vi gjør eller å smelte den ned til produkter av lav kvalitet som ikke kan resirkuleres igjen, sier Philipsson.

Det er derfor Site Zero er unikt i verden:

Areal: 60.000 m2 (tidligere anlegg 15.000 m2)

Plasttyper: 12 stk (sammenlignbare planter 3-4 stk): stiv PP, stiv HDPE, fleksibel LDPE, fleksibel PP, transparente PET-brett, transparente PET-flasker, fargede PET-flasker, EPS, PS, PVC, to kvaliteter av blandede polyolefinlaminater samt metall- og ikke-plastrejekter

Sorteringseffektivitet: Opptil 95 prosent av den mottatte plasten kan sorteres ut og resirkuleres i neste trinn

Sorteringssensorer: 60 NIR-sensorer (sammenlignbare anlegg har i gjennomsnitt 5 NIR-sensorer, tidligere anlegg 19)

Avansert kontrollsystem: helautomatisert prosess, sanntidsoptimalisering, kunstig intelligens. De ulike delene av anlegget påvirker og snakker sammen, og optimerer sorteringen

Mottakskapasitet: 200.000 tonn per år med blandet plastemballasje fra husholdninger (tidligere anlegg 100.000 tonn per år)

Sorteringshastighet: 1.000 pakker i sekundet, 42 tonn i timen

Kilde: Pressemelding fra Svensk Plaståtervinning.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11