23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Prisøkning på PE og PP

Uventede avbrudd i verdikjeden for råvareproduksjonen av polyetylen og polypropylen har skapt flere "force majeure"-erklæringer i plastbransjen.

"På plast halvfabrikat er det grei tilgang på materialer og normale leveringstider. Uventede avbrudd i verdikjeden for råvareproduksjonen av polyetylen og polypropylen har skapt flere force majeure erklæringer i bransjen. Dette har gitt fall i råvarelager med påfølgende varsel om prisøkning på PE og PP", skriver Astrup i sin månedsrapport for oktober.

«Overraskende på de fleste aktører har vi fått en ny svekkelse av kronen i oktober, gjennomsnittskursen ca. 3 prosent lavere mot dollar. Norges Banks beslutning om å øke salget av kroner denne måneden gir alltid noen impulser til finansmarkedet, selv om det er en ren transaksjon på vegne av staten for å veksle inntekter fra oljeskatten. Danske Bank spår en vedvarende svak krone utover i neste år, mens konsensus i markedet er en betydelig styrking av den norske kronen», heter det videre i månedsrapporten. 

Stål og metallverkene er inne i en svakere periode nå med mindre etterspørsel og kortere leveringstider. Få bedrifter ønsker å få inn leveranser før nyttår, mange verk stenger for vedlikehold i julen. Hydro kom med resultat for tredje kvartal sist uke, og det var langt svakere enn samme periode i fjor. Det er særlig råvaredivisjonene som leverer svakere tall, profilverkene har nesten samme resultat.

EUs antidumping

På rustbestandige plater og coil har prisene økt noe fra i sommer, importen fra Asia til EU er betydelig ned. Årsaken er antidumping toll inn i EU på denne typen materialer. På stangmaterialer er det laber etterspørsel fra Automotive i Europa, mens den er meget bra fra olje og energi. Verkene har knallhard konkurranse fra Asia, særlig India. Norsk PMI for oktober kom i dag på svake 47,9, en nedgang på 4,6. Det er kun 67 respondenter på undersøkelsen der det særlig er nedgang på ordreinngang og produksjonsindeksen.

Leveringstidene

Leveringstidene fra alle europeiske aluminium valseverk ligger på seks til åtte arbeidsuker, mens pressverkene ligger på tre til fem uker. Prisen på rå-aluminium steg på nytt i oktober, mens verkenes bearbeidingspris er under press. På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene levering i desember / januar, mens det på spesial fra Outokumpu er februar. På rustbestandige stangmaterialer er det stor pågang på stålkvaliteter som skal ha ekstra varmebehandling, som 165M/4418, Duplex etc. Prisen på nikkel har seget videre ned til omkring 18000 dollar, men en svak krone demmer opp for ytterligere prisfall. Basisprisen er gått litt opp etter ferien, mens legeringstilleggene er noe ned. På spesialstål blir det en marginal nedgang på skrottillegg til 4531.-kr/tonn for 520M.

Kilde: Astrups markedsrapport

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.112