23948sdkhjf

Tonnevis av søppel fjernet fra Hardangerfjorden

For andre år på rad deltok en samlet sjømatnæring under verdens største plastryddeaksjon – Rein Hardangerfjord.

– Det nytter veldig, det er viktigst. Men det er til tider vondt å se hvordan tilstanden er. Jeg føler ikke at det er ferdig ryddet her, selv om vi har fått tatt det verste akkurat i områdene ved Ølve, sier Henrik Wiedswang Horjen, kommunikasjonssjef i Sjømat Norge.

15 tonn marint avfall fjernet

Sjømatnæringen har vært tungt involvert i Rein Hardangerfjord-aksjonen, og for andre år på rad var sjømatorganisasjonene med på å organisere ryddeaksjon i Hamarhaugvika ved Ølve i Kvinnherad kommune. I 2023 var sjømatorganisasjonene tildelt de samme områdene, da mengden søppel var så voldsom at man ikke var ferdig under fjorårets aksjon.

Under 2023-aksjonen i Hardangerfjorden var det totalt ryddet 15 tonn, hvorav 11 tonn fra over overflaten.

Samlet inn mest

Fordelt på tre lokasjoner i Kvinnherad (Ølve) og Tysnes ryddet sjømatorganisasjonene rundt 1,2 tonn marint avfall. Det gjorde aksjonen til den som samlet inn størst mengde søppel under hele Rein Hardangerfjord.

– Vi jubler ikke over det, for først og fremst er det trist å kjenne på hvor mye søppel og plast vi finner. Så er det vår oppgave å hindre at søppel i utgangspunktet kommer på avveie, deretter gjøre det vi kan for å bidra til opprydning, sier Horjen.

Felles prosjekt med ni organisasjoner

Sammen med Råfisklaget, FHF, Sjømatbedriftene, Fiskebåt, Fiskarlaget, Pelagisk Forening, Sildelaget og Sjømat Norge var Sjømatrådet med på å organisere tre ryddeaksjoner under Rein Hardangerfjord 2023. I år mønstret aksjonene enda flere ryddere, men ryddet samlet sett mindre.

Områdene der det ikke er ryddet før finner man store ting som kanner, blåser, isopor, rør, utemøbler mm. Under torvet er det lag på lag med plast som har ligget der over lang tid.

Der man i Hamarhaugvika i Ølve alene fant 1,4 tonn med søppel i fjor var mengden fra samme vika halvert i år.

Oppdrettere med egne ryddeaksjoner

Under aksjonen deltok ryddere fra Mørenot, ScaleAQ, Benchmark Genetics, BioFish, SALT, Hold Norge Rent og Ogoori, samt en lokal jente fra området som hadde fått med seg at hele fjorden skulle ryddes.

I tillegg har oppdrettere egne aksjoner langs fjorden. Bremnes Seashore, Eide Fjordbruk, Lingalaks, Lerøy, Tombre, Erko, MOWI, Alsaker og Fylkenes Fisk stilte alle med arbeidsbåter og mannskap til opprydningen.

Fra Lingalaks var alle tilgjengelige ansatte satt til ryddeinnsats i fjorden under aksjonen.

Det nytter å rydde plast

Funnene fra Ølve og Kolavika stemmer overens med Gunhild Bødtker fra NORCE sine forskningsresultater, som var lagt frem på sjømatnæringens plastseminar dagen før ryddeaksjonen. Funnene fra NORCE slår fast at det nytter å rydde plast, og i mye større positivt omfang enn venta. Plasten er en kilde til mikroplast, og ved å fjerne de store elementene forhindrer man stor tilførsel av fremtidig mikroplast.

– Ett av de viktigste funnene er at rydding av plast reduserer mengden mikroplast året etter, uttalte Gunhild Bødtker, seniorforsker i Norce, under seminaret.

Kilde: Pressemelding fra Norges Sjømatråd

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125