23948sdkhjf

Stadig flere fjellområder tømmes for båtvrak

BÅTVRAK RYDDES: Gjennom et samarbeid med Handelens Miljøfond og Norscan Partners er nå 24 fjellstyrer i gang med å kartlegge og fjerne båtvrak fra statsallmenningene i Sør-Norge.

Det startet i 2021 med 6 fjellstyrer. I 2024 er hele 24 fjellstyrer med og flere er interesserte. Prosjektet har blitt finansiert av Handelens Miljøfond (HMF). Det skriver Fjellstyrene i en pressemelding. 

Fondet skal rydde opp i plastforsøpling og finansieres gjennom salget av plastposer i Norge. I flere år har man hatt fokus på båtvrak ved havet. Nå ønsker man også å få fjernet vrak i skog og fjell.

– Norges Fjellstyresamband har visualisert hvilke fjellstyrer som i dag er med på prosjektet gjennom et interaktivt kart. Her kan man klikke på den enkelte båt og få opp informasjon om prosjektet lokalt, samt bilder. Mange fjellstyrer har nylig blitt med, og vi vil supplere med informasjon om prosjektet etter hvert, opplyser Torgeir Lande i Norges Fjellstyresamband.

– Vi erfarer at det er stor forskjell på hvor mange båtvrak det er i de forskjellige statsallmenningene. Og noen vann har svært mange vrak og vi ser at det kan være så mange som opp mot 100 båtvrak ved et enkelt vann. Mens i andre områder har det trolig vært mindre aktivitet og derfor færre båter og færre vrak, sier Sveinar Kildal i Norscan.

Enkelte fjellstyrer har også ryddet fjellet for vrak tidligere. Et plastsøppelfritt fjell burde være innenfor rekkevidde. Vrakene er både plast og trebåter. Det er også mye annen forurensing som følger med båtene og fisket. Prosjektet tar med seg plastsøppel som ligger i vrakene og dette er ofte presenninger, fiskesaker, dekk, kanner og mye annet.

Mange innsjøer i Norge ligger naturligvis utenfor statsallmenningene. Det kan være mulig for fjellstyrene å ta på seg oppdrag med å bistå grunneiere eller foreninger med innsamling av båtvrak i disse vannene. Forutsetning er selvfølgelig at fjellstyret har tid og anledning. Handelens Miljøfond har som mål å samle inn mest mulig tonn plast fra naturen og ser gjerne at man klarer å få til gode ordninger i alle innsjøer hvor de er plastforurensing. 

Vet du om båtvrak i statsallmenningene i Sør-Norge? Nøl ikke med å ta kontakt med ditt lokale fjellstyre. Du finner dem alle her

For mer info: www.batvrak.no og www.handelensmiljofond.no

Se film fra båtinnsamling i Øyer HER

Kilde: Pressemelding fra Fjellstyrene.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.097