23948sdkhjf

Gjenbruk av nødproviant omfatter også mye emballasje

Når nødproviant blir gjenbrukt, innebærer det også at emballasjen får nytt liv.

GC RIEBER COMPACT: På Søfteland produseres nødproviant til krigs- og katastrofeområder. I tillegg produseres det vann og nødrasjoner til livbåter og redningsflåter i skipsfarten.

Vidar Kvamme er forsknings- og utviklingssjef i GC Rieber Compact. Han forteller til Plastforum at det ukentlig sendes fem-seks konteinere med varer fra GC Rieber Compact på Søfteland og ut i verden. Bedriften er alene i Norge om å produsere slike produkter.

Gjenbruk av både emballasje og mat

Nå har bedriften tatt initiativ til å få ned svinnet fra matmengdene som forlater fabrikken. Det gjelder produktet Seven Oceans, mat og vann som blir plassert i livbåter og redningsflåter i skip verden over. Hvert år leverer GC Rieber Compact AS ut mer enn syv millioner Seven Oceans-produkter.

Dette blir også store mengder emballasje hvorav en stor andel er plast.

Produktene har lang holdbarhet, men må skiftes ut med jevne mellomrom. Til nå har de da endt opp som avfall. At maten kommer til nytte, er hovedformålet. En stor bonus er at emballasjen også blir gjenbrukt.

Kvamme forteller at produktene er utsatt for en rekke tester som simulerer situasjoner som kan oppstå til havs i nødsituasjoner. Alt skjer i henhold til SOLAS (International Convention for the Safety of Life at Sea).

– Dette betyr og at produktene er svært godt emballert for å kunne håndtere en rekke mulige scenarier.  Det at produktene nå i mye større grad vil bli brukt som mat etter at de har gjort sin tjeneste i livbåter og flåter gir mye mer mening for oss, sier Kvamme.

Løser et avfallsproblem

– Det gleder oss at produktene kan komme til nytte og at vi kan få en bedre ressursutnyttelse av både innhold og emballasje, sier Kvamme.

Seven Oceans-produktene blir distribuert via servicestasjoner ulike steder i verden. Dit blir de også levert inn igjen når tiden er inne for utskifting.

– Gevinsten for rederiene som leverer fra seg produkter, ligger i å bli kvitt et avfallsproblem, sier Kvamme.

GC Rieber Compact mener at prosjektet, som har fått navnet «From waste to value», har flere fordeler. Det kan bidra til å redde liv, redusere matsvinnet og gi bedre utnyttelse av ressursene.

Det utvikles nå en digital plattform der GC Rieber-kunder direkte kan registrere produkter som er skiftet ut, samtidig som veldedige organisasjoner kan reservere antall produkter de ønsker.

­­– Vi håper mange av produktene som i dag kastes, kan reddes og komme enda flere til nytte gjennom «Waste to value», sier Kvamme.

Kilde: Intervju med Plastforum.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08