23948sdkhjf

Norge slipper trolig ikke unna EUs nye panteregler

DOBBELT SYSTEM: Nye EU-regler kan føre til to ulike pantesystemer. 

NHO Mat og Drikke har forsøkt å påvirke EU uten resultater. Nå kan flaskevask bli gjeninnført. Det skriver E24 i en artikkel.

Ikke lett å overbevise EU

Både norske drikkeprodusenter og dagligvarebransjen frykter EUs nye regler for emballasje.

Selv om Norge har hatt stor suksess med gjenvinning av materialene de siste ti årene, utfordres systemet av EU som vil ha krav om ombruk. EU ønsker retur, vask og gjenbruk av drikkeflasker.

For Norge vil det være negativt for klima og miljø, ifølge Infinitum, selskapet som eier og drifter den norske panteordningen.

Derfor har NHO Mat og Drikke, sammen med søsterorganisasjonene i Danmark, Finland og Sverige, skrevet et felles brev. Der forsøker de å overbevise EU om at land med velfungerende pantesystemer burde få unntak fra reglene.

Tidligere i mars kom EU til enighet om en innstilling i saken. Den skal senere opp til vedtak.

– Vi kan ikke se at det er noen endringer der som gir unntak fra ombrukskravene. Det ser mørkt ut for Norge nå, sier Terje Sletnes i NHO Mat og Drikke til E24.

Les også: Flaskepant: Rapport fra NORSUS fastslår at dagens system er best

Doble pantesystemer

Enigheten legger riktignok opp til at land kan få unntak, men Sletnes sier at det kreves en veldig høy gjenvinningsprosent på alle typer materialer.

– Slik vi leser det, er kravene for å få unntak så omfattende at vi ikke tror noen vil klare å innfri dem, sier Sletnes til E24.

Uten unntak vil EUs nye regler bety behov for doble systemer, sier han. Både et system for ombruk og et for gjenvinning.

Sletnes påpeker at glass og metall må kjøres fra butikk og tilbake til vask og fabrikk, og så ut igjen. Les mer om hvorfor dette er et skritt tilbake HER.

En slags forklaring på hvorfor EU vil tvinge frem en dårligere løsning for Norge, er at vi er litt alene i Europa. Sletnes legger til at flere ombruksløsninger ville vært et kjempepluss for mange andre europeiske land.

Dagligvarebransjen risikerer nå å måtte bygge om butikker for å få plass på panterommet.

Bryggerier vil måtte legge om til en andel ombruksflasker, gjerne i glass, og ha en prosess med retur og vask.

Kilde: Artikkel på E24.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093