23948sdkhjf

Siva-prisen 2023: Vinneren har spart miljøet for over 100 tonn engangsplast

Siva-prisen går i år til Looping AS. Selskapet har utviklet en gjenbrukbar emballeringsløsning primært for bygg og anleggsbransjen som eliminerer bruk av engangsplast. Juryen hedrer i tillegg Renasys AS med en X-faktorpris.

- Bedriften har tatt tak i en av de største miljøutfordringene i bygg- og anleggsbransjen: plastavfall. Bedriften går foran og viser vei med en ny forretningsmodell som bidrar til å gi et tydelig redusert miljøavtrykk i en bransje med høye CO2-utslipp. Bedriften har bygget en ny, grønn verdikjede innenfor et område av stor nasjonal betydning, og de leverer produkter og tjenester til store deler av Nord-Europa som bidrar til økt fastlandseksport, sier næringsminister Jan Christian Vestre om årets vinner av Siva-prisen: Looping AS.

Utfasing av engangsplast

Looping har bidratt til utfasing av engangsplast. De leverer gjenbruksemballasje i en sirkulærforretningsmodell, og har så langt bidratt til å eliminere over 100 tonn engangsplast i bygge- og anleggsbransjen. Looping leverer produkter til store deler av Nord-Europa og bidrar til å sette nye, grønne bransjestandarder utenfor Norges grenser. Selskapet ser også mot nye anvendelser innen andre bransjer hvor denne type gjenbruksemballasje kan ha stort potensiale og bidra til redusert bruk av engangsplast.  

Denne prisen henger høyt for alle i, og rundt Looping, det er en bekreftelse på vår verdiskaping. En ekstra takk til kunder og partnere, sier Jens Brustad, CEO i Looping.  

Nye krefter 

«Nye krefter – i grønne industrielle verdikjeder» er tema for Siva-prisen 2023. «Nye krefter» kan omfatte å ta i bruk ny grønn teknologi, nye grønne råvarer, nye energiformer, nye forretningsmodeller, nye tjenester, nye samarbeidskonstellasjoner - kort sagt noe nytt som bidrar i en ny, eller eksisterende industriell 6y, og bidrar til å redusere kjedens miljøavtrykk. 

Partnere i Siva-strukturen nominerer til Siva-prisen, og i år var det fem sterke kandidater i finalen. Vinneren kåres av en fagjury etter en åpen avstemming på web. Prisen er på 250.000 kroner. 

Blant de 10.000 bedriftene som nyter godt av Siva-strukturen, er det mange spennende forretningsmodeller og fremtidsrettede initiativ. Med Siva-prisen og X-faktorprisen løfter vi frem bedrifter som virkelig inspirerer. Det blir spennende å se hvordan Looping og Renasys lykkes med å posisjonere seg i markedene framover, sier Jan Morten Ertsaas. Han er nytiltrådt administrerende direktør i Siva, og har ledet fagjuryens arbeid. 

Fagjuryen besto i tillegg av Kathrine Myhre, direktør for Patentstyret og Glenn Alexander Jakobsen, Foamrox, som er fjorårets vinner av Siva-prisen. 

Mange gode kandidater

I 2023 ble det bare utlyst èn pris. Likevel har juryen valgt å dele ut en X-faktorpris. 

- Jeg forstår godt at Siva har hatt vanskeligheter med å plukke ut èn vinner, for her har det vært mange gode kandidater. Renasys har utviklet en spennende teknologi, som kan bidra til regjeringens mål om å skape flere jobber, redusere klimagassutslipp, samt økt eksport. Velfortjent at de mottar X-faktorprisen, sier næringsminister Jan Christian Vestre om at juryen vil hedre Renasys AS i Førde.  

Renasys har utviklet en unik, patentert filtreringsløsning for avløpsvann. Løsningen kan eliminere 99 prosent av partikler over 5 mikron i avløpsvann, uavhengig av bransje, avløpssammensetning, omfang eller mengde vann som skal filtreres. Selskapet har en filtreringsteknologi som bidrar til å avkarbonisere bransjen og skubber den i en grønnere og mer lønnsom retning.   

Store utfrodringer

- VA-bransjen står foran store utfordringer, der strengere utslippskrav vil medføre massive kommunale investeringer. Men tiden er knapp, og derfor setter vi pris på oppmerksomheten Siva og næringsministeren vier Renasys og industrien, sier Christopher Sveen, administrerende direktør i Renasys. 

Kilde: Pressemelding fra SIVA

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078