23948sdkhjf

Situasjonen bedrer seg gradvis for Haplast

I slutten av april sendte Haplast i Lyngen ut permitteringsvarsel grunnet svikt i omsetningen. Så mange som 20 av de 45 ansatte stod i fare for å bli permitterte. Situasjonen ser nå litt lysere ut.

PERMITTERT SEKS PERSONER: Haplast I Lyngen har permittert seks personer. I tillegg har de noen personer ute i permisjon eller annet grunnlag.

Dan Nordheim er daglig leder i Haplast I Lyngen. Han forteller til Plastforum at situasjonen heldigvis har endret seg.

– Vi er ikke tilbake på det som var forventet og etterspurt i fjor høst, men det tar seg gradvis opp og vi forventer at siste halvåret kan bli mer normalt, sier Nordheim.

Haplast produserer plastprodukter til aktører innen vann og avløp, tillegg til industri og privatmarkedet.

Haplast er en av de største plastprodusentene i Nord-Norge, og leverer blant annet til fiskeindustrien, som står for vel 40 prosent av bedriftens omsetning.

Vil trolig avslutte permitteringer om få uker

– Det vil konkret si at permitteringer kan bli avsluttet innen få uker, men det er for tidlig å bekrefte dette enda, sier Nordheim.

Han legger til at de ikke har kommet opp i nærheten av det produksjonsvolumet bedriften hadde i 2022, og det er ikke gitt at de gjør det heller.

– Vi må drive bedriften på en forsvarlig måte og gjøre de grep som kreves selv om det ikke er det vi ønsker å gjøre i forhold til våre ansatte. Dette styrer dessverre ikke vi, vi skulle gjerne kunne hatt sterkere kontroll på markedet, men de som er i denne bransjen vet også at dette er et marked som svinger mye og påvirkes lett av makroøkonomien, sier Nordheim.

Hadde nettopp ansatt mange, så kom grunnrenteskatten

– Årsaken til at vi kom i et såpass stort overtall med personell var at vi har økt antall ansatte i 2022 basert på den sterkt økende etterspørselen som var fra havbruk og de tilbud vi ga inn i markedet høsten 2022, sier Nordheim.

– Dette var da før grunnrenteskatt og påfølgende investeringsbrems kom på i havbruksnæringen, men vi hadde ikke forutsetninger til å ta høyde for noe såpass uforutsett som akkurat det som skjedde i forbindelse med skattlegging av havbruksnæringen, sier Nordheim

Lite aktivitet på de fleste områder

– Det skal også sies at det har heller ikke vært mye fart i bransjen på VA, Vei og andre områder vi leverer til så vi har ikke kunnet hente mye ekstra der, sier Nordheim.

Han presiserer at de er flere som konkurrerer om leveransene og i tillegg har Haplast sterk konkurranse fra utlandet på store rør, kummer og tanker. Likevel har de ikke sett noen sterk nedgang der, men den veksten som var forespeilet fra markedet og de store kundene har også uteblitt i det markedet så langt i år.

Fortsetter veksten når markedet bedrer seg

– Den økningen av kapasitet vi har gjort gjennom de siste årene og spesielt 2022 hvor vi hadde en betydelig økning i omsetning var et helt normalt grep å gjøre. Vi har tidligere tatt topper med å innleie og andre kortsiktige avtaler, men det er ikke noen god løsning på lang sikt, sier Nordheim.

– Vi håper nå at normalen kommer tilbake i alle markeder. Det skjer nok ikke over natta, men når det skjer er vi klare til å fortsette den veksten vi har hatt. Vi har hatt betydelig vekst senere år selv om det har vært utfordrende med voldsom prisøkning på plast, økte fraktkostnader og forsinkelser i leveranser fra mange av våre underleverandører, sier Nordheim.

Nordheim konkluderer med at Haplast har sterk tro på fremtiden, men at de i 2023 fikk litt motbør styrt av forhold de selv ikke rår over og som helt klart ikke kan betraktes som normalsituasjon.

Kilde: Intervju med Plastforum.

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.18