23948sdkhjf

Astrups markedsrapport: Svak krone presser prisene opp

På plast halvfabrikat er det normal tilgang og leveringstider, prisene presses opp på enkelte materialer grunnet den svake kronen.

Fredag kom Hydro med resultater for første kvartal, som viser klart lavere lønnsomhet, og lavere volum.

De høye energikostnadene setter sitt preg på tallene med lavere tonnasje - verk er stengt ned - og høyere kostnader. Samtidig har prisene flatet ut, og er selvsagt på et vesentlig lavere nivå nå enn for et år siden.

Satsing på lavkarbon

Satsing på mer lavkarbon-materialer synes å være en riktig strategi og etterspørselen vokser stadig. Norges Bank besluttet på fredag å redusere kjøpet av norske kroner med 100 millioner pr dag, men markedet hadde trolig forventet større reduksjon. Kronen svekket seg umiddelbart, og er dermed på rekordsvake nivåer. En Nordea Markets-strateg tror det blir over 12 kroner for en euro innen kort tid. DNB Markets tror på sin side at kronen kan styrke seg litt mot euro frem mot sommeren, men meglerhuset tror likevel at eurokursen vil være på rundt 12 om et års tid.

Forventes ny renteøkning

Denne uka er det rentemøte i Norges Bank og det forventes en ny renteøkning, samt ytterligere en i juni. Rentedifferansen mot utlandet sees på som en av hovedårsakene til den svake kronen. Inflasjon på 7 % i eurosonen i april tyder på et den europeiske sentralbanken trolig vil øke renten ytterligere. Norsk PMI steg Til 51,2 i april og det er særlig ordreinngangen og sysselsettingsdelen som trekker opp.

Leveringstidene fra alle europeiske aluminium verk ligger på 6-8 uker som er nokså kort for årstiden. Prisen på rå-aluminium er noe opp fra mars grunnet svak norsk krone. På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene svak ordreinngang, de kan ta ordre for levering siste halvdel juni fremdeles. Litt mere etterspørsel er det på tykkere plater og spesialiteter som har leveringstid juli.

Nikkelprisene ytterligere ned

Valbruna melder om litt svakere etterspørsel på mindre dimensjoner, men store smidde produkter har økt etterspørsel. Prisen på nikkel har gått ytterligere ned, det samme har prisen på molybden. Dette gir betydelig lavere legeringstillegg på rustbestandige stålkvaliteter, men det meste selges nå i effektive priser fra bestillingsdagen. En lavere skrotpris gir nedgang i skrot- og energitillegg på spesialstål som ender på 5545kr/tonn for 520M. Ovako har nokså normal leveringstid (6-8 uker på valset), mens på seigherdet 10-12 uker. Gjennomsnittsprisen på kobber er nærmest uforandret på rekordnivå i norske kroner i april.

Kilde: Astrups markedsrapport

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125