23948sdkhjf

Fikk ros av statstministeren, men nå trues Innovern av nedleggelse

Innovern var munnbind-produsenten som ble rost opp i skyene av Erna Solberg og senere av Trygve Slagsvold-Vedum. Nå trues bedriften av avvikling.

Innovern ble rost opp i skyene da bedriften ble etablert under korona-pandemien.

Endelig en norsk bedrift som kunne produsere smittevernutstyr. Bedriften i Sykkylven spesialiserte seg nemlig på munnbind-produksjon, og ble hyllet av både daværende statsminister Erna Solberg og senere av finansminister og Sp-politiker Trygve Slagsvold Vedum for satsingen på norsk produksjon.

Velger utenlandsk

Men i dag trues Innovern av avvikling fordi myndighetene velger munnbind-leverandører som får munnbindene fra Kina og andre land.

Det er Aftenposten som skriver gründerbedriften som tok saken i egne hender og startet etterlengtet norsk produksjon av smittevernutstyr. Da avisa besøkte bedriften i oktober i fjor var det fortsatt munnbind-produksjon i lokalene i Sykkylven, men nå er produksjonen lagt på is.

Oppsigelser og permitteringer

- Vi har måttet si opp de fleste ansate, og har nå bare fire igjen. Disse er permitterte, forteller Grethe Aspehaug Loe til avisa. Hun er daglig leder i Innovern, men nå har også hun sagt opp stillingen.

Hun etterlyser myndighetene, som for bare noen måneder siden roste norsk beredskapsproduksjon. Så velger altså de samme myndighetene å gå for utenlandsk-produserte munnbind, til tross for at munnbindene fikk de beste skussmålene i en test i forbindelse med anbudsrunde fra Sykehusinnkjøp. Kontrakten havnet hos OneMed, som importerer sine munnbind fra Kina.

Kompetansen forsvinner raskt

- Vedum og regjeringen må handle raskt. Kompetansen vi har bygget opp gjennom tre år forsvinner raskt, sier den daglige lederen.

I anbudsrunden fikk Innoverns munnbind god attest, men de var også dyrest. Når Sykehusinnkjøp skal bestemme seg for hvem som skal levere smittevernutstyr, må de ta hensyn til både kvalitet og pris.

- Vi sitter igjen med bare ord, og ingen handling. Myndighetene trenger oss i krisetider, men glemmer oss mellom pandemiene, sier Aspehaug Loe.

Kilde: Aftenposten

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.112