23948sdkhjf

Måling av plast plasserer Danmark på bilindustriens verdenskart

Danmark har tradisjonelt ikke spilt noen stor rolle i bilindustrien, men kanskje nye tider er på vei. Uansett har Zeiss Quality Excellence Centre (QEC) i Danmark merket en økende interesse for måletekniske oppgaver knyttet til produksjon av elbiler.

Å måle bittesmå detaljer på plastdeler som brukes i brenselceller har blitt en suksesshistorie for Carl Zeiss sin avdeling i Danmark, som har seks ansatte som løser oppgaver for bedrifter enten ved det danske kontoret eller lokalt hos kunden. Zeiss er en tysk industrigigant kjent for bl.a. kameralinser og måleutstyr.

Høy nøyaktighet

Avdelingsleder Frank Nielsen opplyser at det er i forbindelse med produksjon av brenselceller at internasjonale underleverandører til bilindustrien har fått øynene opp for den lille, danske avdelingen.

– I brenselceller følger det med noen veldig tynne såkalte flowplater som skal ha veldig høy nøyaktighet. flytplatene er typisk 300x150 mm, men kun 1-2 mm tykke. Men vi kan gjøre målinger på objekter med en sonde så liten som 0,2 mm. Å gjøre mål på en plastgjenstand med de toleransene og den geometrien stiller store krav til ytelsen, men vi har utviklet utstyr og fikseringsteknikker som gjør det mulig, sier han og fortsetter:

– Elbiler er et nytt og hett område – også for oss – men jeg er sikker på at det vil være et stort behov, og vi er klare for utfordringene, sier Frank Nielsen.

Medisinsk industri er den største kunden

Ellers er det mest målinger for medisinsk industri, som Zeiss Quality Excellence Centre i Nørresundby har spesialkompetanse på.

Omtrent tre firedeler av kundeporteføljen er fra medisinsk industri.

– Omtrent tre firedeler av kundeporteføljen vår er fra medisinsk industri. Dette er både store og små medisinske selskaper, samt selskaper som er underleverandører til medisinske selskaper. Når vi er så etterspurt av medisinsk industri, er det fordi vi har blitt dyktige på veldig små fag med høye krav til toleranse. Vi kan gi råd om for eksempel måling av plastkomponenter med sofistikerte grensesnitt, men vi fungerer også som en buffer som kan avlaste kundenes egne målelaboratorier, sier Frank Nielsen.

Blant kundene er også rådgivende ingeniørbedrifter og bedrifter som støper plast til ulike bransjer, inkludert industri og energiindustri.

ØYNENE OPP: Frank Nielsen opplyser, at det er i forbindelse med produksjon av brenselsceller, og at internasjonale underleverandører til bilindustrien har fått øynene opp for den lille, danske afdelingen til Zeiss.. FOTO: ZEISS

CT-skanning gir mest informasjon

Bedrifter kontakter også Zeiss QEC for å få utført CT-skanning.

– CT-skanning er hjørnesteinen i våre tjenester. Det er i forbindelse med CT-skanninger vi kan bruke alle våre måletekniske ferdigheter. Den store fordelen med CT-skanning er at det er målemetoden som gir kunden mest mulig informasjon. Det kan dreie seg om både enkeltfag og samlinger, sier Frank Nielsen.

Han opplyser at en CT-skanning er den beste måten å oppdage uregelmessigheter som luftinneslutninger, porøsiteter, sprekker og sprekker.

 – Alternativet vil være at vi gjør en taktil CMM-måling, men en slik måling krever mer. Med taktil måling må vi holde gjenstanden, og vi må vite på forhånd hvor vi skal gå inn og måle gjenstanden, sier han

Ifølge Frank Nielsen er det en ytterligere stor fordel for kundene at Zeiss QEC takket være CT/CMM-kalibrering kan tilby CT-skanning og CMM-måling i nøyaktig samme miljø.

– Dette er aktuelt for mange kunder av hensyn til sporbarhet. Vi kan enkelt "oversette" resultatene av en CT-skanning til CMM. Men kanskje det viktigste er at vi er veldig opptatt av leveringstid og pragmatisme. Vi er flinke til å komme til praktiske løsninger.

Undervisning og opplæring

I tillegg til selve utførelsen av måleoppgaver, tilbyr Zeiss QEC utdanning og opplæring. Dette dekker alt fra det globale måletekniske sertifiseringskonseptet AUKOM til opplæring i bruk av maskiner, utstyr og programmer som ZEISS CALYPSO.

Kilde: Plastforum.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125