23948sdkhjf

Materialgjenvinner 50 000 avfallsdunker

Når EUs direktiv om utsortering av matavfall og økt kildesortering av plast trer i kraft tidlig neste år, vil dette kreve flere og oppgraderte avfallsdunker i samtlige kommuner i Norge.

Geminor deltar nå i behandlingen og materialgjenvinningen av rundt 50 000 utgående avfallsdunker i Karmøy kommune, der plasten nå skal bli til nye produkter.

EU’s Avfallsdirektiv har som mål å øke gjenvinningen og redusere restavfallet, noe som betyr at mer avfall skal sorteres ut og komme til nytte. Større krav til avfallssortering gjør nå at kommuner både i Norge og i EU-land videreutvikler prosessene både for innsamling og håndtering av avfallet til innbyggere og næringsliv.

KVERNES: Dunkene kvernes til flakes eller granulat som benyttes til produksjon av nye plastprodukter. Her fra Quantafuels plastgjenvinningsanlegg i Kristiansund. FOTO: QUANTAFUEL

For å øke sorteringsgraden ruller Karmøy kommune nå ut flere nye avfallsdunker, og innbyggerne vil dermed kunne kildesortere både matavfall, plast, papp og papir, samt glass og metall. Over 65 000 nye avfallsdunker skal ut til husholdninger og bedrifter over de kommende månedene, og de gamle dunkene skal samtidig byttes ut, en oppgave som starter i september.

Rundt 800 tonn plast til gjenvinning

Geminor har nylig inngått en avtale med Karmøy kommune for håndtering og materialgjenvinning av opp til 50 000 eksisterende avfallsdunker, noe som utgjør opp til 800 tonn avfallsplast, forteller Country Manager for Geminor i Norge, Kjetil Hausken.

–  Vår oppgave er å håndtere behandling og logistikk og dermed sørge for at plasten i de utgåtte avfallsdunkene får «nytt liv». Metalldeler og gummihjul skal fjernes, og deretter skal dunkene kvernes til flakes eller granulat, som igjen skal ut på markedet for produksjon av nye plastprodukter, forteller Hausken.

FÅR NYTT LIV: –  Vår oppgave er å håndtere behandling og logistikk og dermed sørge for at plasten i de utgåtte avfallsdunkene får «nytt liv», sier Country Manager for Geminor i Norge, Kjetil Hausken. FOTO: GEMINOR

– Viktig å bedre kildesorteringen

I likhet med Karmøy kommune står flere kommuner i Norge nå overfor en omstillingsprosess som innebærer oppgradering av kildesortering og mottaksstasjoner, en utvikling det for tiden investeres millionbeløp i. Samtidig må det sikres at alle plastdunker i polyetylen som går ut av drift håndteres og benyttes på en forsvarlig måte – for her er det snakk om store volumer.

– Som forvaltere av avfallsressurser ser vi at god kildesortering er svært viktig for å kunne øke gjenvinningsgraden av avfallet vårt. Innsatsen som nå legges ned både i Norge og store deler av Europa er derfor vesentlig for å kunne nå klimamålene, sier Hausken.

– Nye og bedre tilpassede mottaksanlegg, men også teknologi som for eksempel informasjonsapper, er viktig for å sikre at dette fungerer optimalt. Så blir det Geminor sin oppgave å «overta stafettpinnen» og bidra til at både material- og energigjenvinningen blir så bærekraftig og effektiv som mulig framover, avslutter CM for Geminor i Norge, Kjetil Hausken.

 

Kilde: Geminor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078