23948sdkhjf

Plastprisene påvirkes av Ukraina-krigen

Svenske Plastforum har snakket med noen av de svenske plastråvaredistributørene i forbindelse med Russlands invasjon av Ukraina. Krigen har fått prisene på olje til å stige kraftig.

Krigens eskalering har presset opp prisene på råvararemarkedet og prisen på plast, spesielt polyolefiner, kommer til å bli påvirket dersom veldig mange plastprodusenter ikke vil være avhengig av verken innsatsråvarer, olje eller gass fra Russland.

- Det hadde vært annerledes dersom Kina var involvert. Da hadde halvparten av alle additiver forsvunnet. Sett ut ifra det perspektiviet er Russland ikke så farlig, sier en kilde til Plastforum.

Fortsatt rolig prisbilde

- Prisbildet kommer til å øke både for polyolefiner, standardplast og konstruksjonsplast, men det er fortsatt stille, oppgir en annen kilde til vår svenske søsternettside i Sverige.

Når prisen på plast likevel kommer til å øke, er det en indirekte følge av at verdensmarkedsprisene vil øke for olje og gass.

- Prisen på polyolefiner er allerede på vei opp, sier en annen kilde. Det snakkes om priser på 100 til 150 euro pr tonn i månedsskiftet februar/mars. Prisen på teknisk plast har generelt under pandemien økt med 20 til 40 rposent avhengig av hvilken type det er snakk om. Og dette kommer til å øke enda mer.

Vil bli tøft for bransjen

- Det kommer fortsatt til å bli tøft for bransjen. Prisene steg under pandemien og nå kommer de til å øke ytterligere som følge av den russiske invasjonen, sier en tredje plastråvaredistributør.

Til tross for dette så er etterspørselen etter plastmaterialer fortsatt veldig god blant svenske plastselskap.

- Slik har det vært siden mai 2020. Vi ser ingen tegn på at etterspørselen vil gå ned. Økonomien ute hos selskapene synes å være veldig god, og mange er villige til å stoppe nye prosjekter. Så til tross for den rådende prissituasjonen er det mange selskap som ser positivt på framtiden, sier en kilde til Plastforum i Sverige.

Kilde: Plastforum.se

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078