23948sdkhjf

RØRBLOGGEN: Effektiv utblokking med fleksible PE-rør

Utblokking er en effektiv måte å skifte ut gamle rør på. Det er raskt, miljøvennlig og en smidig metode med minimale belastninger på ytre miljø. Her forteller Dag Espen Båsum hvilke fordeler fleksible PE-rør har gitt i utblokking. Ikke minst i traseer ute av både lodd og vater.

Det skriver Dag Espen Båsum i Hallingsplasts Rørblogg.

 Utblokking utføres ved å etablere en grop for trekkeutstyr i én ende, og innføringsgrop for ny ledning i andre enden av det aktuelle ledningstrekket. Groper kan med fordel sammenfalle med kummer som enten skal rehabiliteres eller byttes.   

Dette er den eneste renoveringsmetoden der man kan oppdimensjonere eksisterende ledning og samtidig få et helt nytt rør. 

Rør-traseer ute av lodd og vater 

Vi i Båsum Boring er en av de ledende i landet på NoDig. Mer spesifikt er vi nok mest kjent for utblokking,  gjennomboring, energiboring og fundamentering.  

Vi har gjennomført en rekke prosjekter, både som hovedentreprenør og underentreprenør.  I disse årene har vi benyttet både duktile rør og PE.  

I de fleste tilfeller blokker vi ut traseer av gammel årgang, der traseene er ute av både «lodd og vater». Da opplever vi at det er store utfordringer med å benytte duktile rør. Fleksibiliteten til PE-rørene er derfor noe vi foretrekker.  

PE–fleksible rør helsveiset inn til kum 

Den store fordelen med PE er fleksibiliteten i forbindelse med utblokking. Rørene blir speilsveiset og er dermed strekkfaste og «hel ved» helt inn til kum.  

GRAVEFRIE METODER: Dag Espen Båsum er en forkjemper for gravefrie metoder, og mener utblokking med PE er en god løsning.  Båsum har også en rekke oppdrag innen gjennomboring.  FOTO: ODD BORGESTRAND, HALLINGPLAST

I kummen kan vi se hva som er skrudd sammen, og utenfor kummen vet vi at det er helsveiset. Det gir oss som entreprenør og våre kunder den tryggheten som trengs hos begge parter. Vi har møtt bransjefolk som mener at det kun er stål som holder, og at PE-rør kan sprekke på langs. I vår tid i bransjen har vi aldri opplevd dette. Vi har imidlertid sett stålrør i aggressiv grunn som er tydelig merket av tidens tann.  

Lengdebegrensning på å trekke inn PE-rør, da? Jo, noen vil nok hevde at det er det, avhengig av massene rundt røret. Et eksempel fra en jobb i Stavanger: Der trakk vi inn 350 meter i ett strekk. PE-røret hadde en dimensjon på 315 mm, og ble trukket inn i et eksisterende 250 mm rør.  

Da benyttet vi riktignok glidemiddel for å redusere friksjonen, noe som vi bare benytter rent unntaksvis ved utblokking. 

Les hele blogg-innlegget her.

Kilde: Hallingplast

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Reddet tre Svalbardrein fra å sulte ihjel i plastgarn
Norsk Industris konjunkturrapport for 2023: Rekorder og usikkerhet
Hallingplast satser på solceller
Komplett kuttet plastforbruket
Holder skipene i rute - med slangekontroll fra TESS
Brannfakkel: Klimautslipp kan ikke beregnes, det må måles
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
Building Supply NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.094