Slik får vi gode rørgrøfter uten å sløse med høyverdig pukk
Jan Vaslestad er en av Norges mest erfarne geoteknikere, med flere tiårs kompetanse innenfor geoteknikk, anleggsteknikk og store rør og kulverter. Han driver eget firma GeoAnlegg AS og er nå deltidsansatt i Multiconsult i Fredrikstad.
Vaslestad forteller at det bør brukes mer stedlige masser der det ligger til rette for det, og sløse mindre med høyverdig pukk. Men en VA-grøft er også en helhetlig konstruksjon med rør og omfylling i samspill, og må behandles deretter. Les hva Jan Vaslestad, en av Norges mest erfarne geoteknikere, sier om den balansegangen.
VA- og ledningsgrøfter
VA- og ledningsgrøfter skal man ta på alvor. Det er ikke bare å grave et hull, legge ledningen oppi og fylle igjen.
Fundament og omfylling er avgjørende for rørets endelige bæreevne. Konstruksjonen rundt et nedgravd rør er et komplekst samvirke mellom rør, omfylling og grunnforholdene på stedet.
En omfylt grøft rundt et rør må anses som en viktig del av den helhetlige konstruksjonen, i likhet med asfalt, betong eller stål i en vei eller en bro.
Samtidig vet vi at stein er en ressurs som ikke er fornybar, men som er fullt mulig å gjenbruke.
Velge rørmaterialer og riktige masser
Nei, naturligvis ikke.
Anleggs- og VA-bransjen har tilgang til kunnskap og teknologi som gjør det lettere enn noen gang å bygge VA-anlegg i god kvalitet. Nøkkelen ligger i å vurdere valg av rørmaterialer og å velge riktige masser til riktig formål.
Vi må skille mellom rørgrøfter i terreng uten laster og rørgrøfter i vei med store trafikklaster. To ulike bruksområder som stiller vidt forskjellige krav til styrken i omfyllingsmassene.
Les hele blogginnlegget på Rørbloggen til Hallingplast HER.