23948sdkhjf

Danske forskere kartlegger PE-teknologi til framtidens enheter

Forskere fra Aarhus Universitet (AU) har nylig offentliggjort en omfattende gjennomgang av PE-teknologien i det prestisjefylte vitenskapelige tidsskriftet Advanced Materials.

Det skriver plastforum.dk.

Framtidens produkter skal være fleksible, bøyelige, tøyelige og intelligente. Teknologien Printet Elektronikk har vist seg som den primære måten for å muliggjøre denne visjonen. Det opplyser AU i en pressemelding.

Direct-write printteknologi gir unike muligheter til å realisere disse forventningene ved hjelp av såkalt funksjonelt blekk, som kan printe skreddersydde funksjoner direkte på ulike fleksible underlag som for eksempel tekstiler eller plast.

- Vi har forsøkt å fylle ut det eksisterende tomrommet i litteraturen ved å diskutere teknologier, materielt blekk, blekkegenskaper, etterbehandling, subsanser og bruk for å gi en komplett guide. PE er en bransje-relevant teknologi og snarveien til framtidens bærbare elektronikk, der avanserte printere kan skrive ut komplekse kretsløp på alle typer materialer, sier adjunkt Shweta Agarwala, ekspert i PE ved Institutt for Elektro- og Computerteknologi ved Aarhus Universitet.

Billig og enkelt

PE benyttes allerede i dag til mange forskjellige ting. Blant annet kan man via PE printe elektrisk funksjonalitet på alle typer overflater. Den største fordelen ved PE er likevel at den er billig og lett å skalere.

- PE tilbyr en lang rekke fordeler i forhold til konvensjonelle teknologier. Det gir meget mer produktionsfleksibilitet, det er billigere og langt enklere. Men enda mer viktig er det åpner det opp for mange muligheter til å printe fleksible elektroniske kretsløp direkte på en bred vifte av substrater som plast, papir og tøy og helt bokstavelig talt alle andre jevne og ikke-jevne overflater. Forskningsområdet beveger seg raskt fremover, og denne publikasjonen gir et overblikk over hvor langt vi er nådd i dag, sier ph.d.-studerende Hamed Abdolmaleki, som er hovedforfatter av artikkelen.

Selv om PE benyttes i flere og flere industrier og anses som en meget viktig aktør i framtidens elektronikk, er teknologien likevel fortsatt på barnestadiet.

For Shweta Agarwala er bærekraftsaspektet svært viktig for de framtidige perspektivene innen elektronikk og PE-teknologi:

- PE er veien mot biologisk nedbrytbar elektronikk. Med denne teknologien kan vi tackle det enorme samfunnsproblemet, som elektronisk avfall allerede representerer, og som bare vil bli mere presserende i fremtiden. Verden lider ikke kun under plastforurensning; den er også tynget av en enorm forurensning fra kassert elektronikk. I artikkelen diskuterer vi derfor også det nye aspektet av biologisk nedbrytbare substanser, som kan få stor miljømessig betydning i framtiden, sier Shweta Agarwala.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.408