23948sdkhjf

En rekke produkter som inneholder plast skal merkes

Fra 3. juli skal flere engangsprodukter merkes hvis de inneholder plast.

De nye kravene til merking gjelder bind og tamponger, våtservietter, tobakksprodukter med filtre, og drikkebegre av plast som er ment for engangsbruk.

- Merkingen skal gjøre forbrukere oppmerksomme på at disse produktene inneholder plast, slik at de kan ta bevisste valg og ikke kaste produktene i toalettet eller i naturen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Merkekravene er nå på høring med høringsfrist 12. mai 2021.

Finner igjen produktene på strendene i Europa

I dag finner vi igjen mye av disse produktene som forsøpling på norske og europeiske strender. Plast bidrar til marin forsøpling og kan over tid brytes ned til mikroplast i naturen. Både plast og mikroplast kan føre til alvorlige skader i miljøet.

Målet er at merkingen om at produktet inneholder plast skal bidra til at produktene blir kastet i restavfallet, slik at de går til forsvarlig avfallshåndtering.

Kort tid til å tilpasse seg merkekravene

Merkekravene i EUs direktiv om plastprodukter gjelder fra 3. juli 2021, og vi legger opp til at kravene vil gjelde i Norge fra samme dato. Norge er gjennom EØS-avtalen forpliktet til å gjennomføre disse i norsk regelverk. 

Det nye regelverket om merking har blitt forsinket fra EU, og derfor er det kort tid for produsenter å tilpasse seg de nye kravene.

- Flere aktører har kontaktet Miljødirektoratet om at den korte fristen er problematisk, men regelverket åpner dessverre ikke for unntak utover at det er tillatt å bruke klistremerker på produktene det første året. Siden det er flere måter å bringe et produkt i omsetning på, er det imidlertid rom for produsenter og importører å tilpasse seg slik at produkter som allerede er produsert i eller importert til Norge før 3.juli ikke må kasseres, sier Ellen Hambro.

Det er viktig at bransjeorganisasjoner, produsenter og importører gjør seg kjent med kravene til merking fordi det er kort frist for å tilpasse seg de nye kravene.  Nærmere forklaring om merkekravene er beskrevet i høringsnotatet på Miljødirektoratets nettsider. 

De nye kravene om merking blir implementert i produktforskriften og oppfyller krav i EUs direktiv om plastprodukter (2019/904) og EUs forordning om harmoniserte merkekrav for enkelte engangsprodukter i plast (2020/2151).

Kilde: Pressemelding fra Miljødirektoratet

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109