23948sdkhjf

Dansk Quantafuel-fabrikk skal ta imot plast fra Norge

Det norske selskapet Quantafuel bygger ny fabrikk for kjemisk gjenvinning i danske Esbjerg. Det skal ta imot usorert plastavfall fra Norge – og Danmark.

Anlegget skal ta imot usortert plastavfall fra de to landene for kjemisk gjenvinning av høykvalitets polymermaterialer til produksjon av ny plast, skriver selskapet i en pressemelding.

Det norske selskapet Quantafuel har fra før et pilotanlegg for kjemisk gjenvinning av plast i Kristiansund og et anlegg for kommersiell, kjemisk gjenvinning av plast i danske Skive. Fabrikken i Skive er den første i sitt slag i verden og en viktig milepæl for selskapet. Den kan i dag bearbeide 20.000 tonn blandet plastavfall årlig. Plastråvaren, som ellers ville ha kutt brent eller deponert, består for det meste av husholdningsplastavfall fra Danmark og Norge.

I fabrikken omdannes plastavfallet via en kjemisk prosess til pyrolyseolje som kan erstatte fossile råvarer i produksjonen av ny plast. De flytende produktene sendes til den tyske kjemi- og polymergiganten BASF, som oppgraderer det resirkulerte materialet til nye plastprodukter og kjemikalier. På denne måten skaper man sirkulær økonomi for plastavfall.

Quantafuel skriver at det nye, planlagte anlegget i Esbjerg skal baseres på teknologien som har blitt testet på anlegget i Skive. Den nye fabrikken får imidlertid betydelig høyere kapasitet og kan motta et bredere spekter av usortert plast for sortering i fraksjoner for optimal bruk i den kjemiske prosessen.

Beregnet byggestart for det nye anlegget i Esbjerg er sommeren 2021.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094