23948sdkhjf

Eksperter til EU: Unngå nedbrytbar plast i naturen

De fleste av dagens biologisk nedbrytbare plastmaterialer kommer ikke til å brytes ned spontant i naturen innen rimelig tid. Derfor skal man heller bruke og gjenbruke plastposer i stedet for å velge nedbrytbar plast. Gjenvinning er også bedre en kompostering.

Dette er noen av de viktigste punktene fra ei gruppe europeiske forskere som nylig la fram rapporten Biodegradability of Plastics in the Open Environment, med det formål å gi EU-kommisjonen vitenskapelig støtte for ett nytt rammeverk for biologisk nedbrytbar plast.

– Jag tror at det viktigste budskapet er att biologisk nedbrytbar plast har en rolle å spille for å redusere ansamlingen av plast i det åpne miljøet, men bara i visse spesifikke applikasjoner, sier Antal Boldizar, professor ved Chalmers, som forsker på miljøtilpassede tekniske polymerer og er en av forfatterne bak rapporten.

Nedbrytbar plast skulle kunne erstatte konvensjonell plast og derigjennom gjøre nytte innenfor eksempel jordbruk og fiske når plasten er vanskelig eller dyr å få bort fra miljøet. Fyrverkeri er en annen interessant applikasjon.

– I andre tilfeller, inklusive engangsforpakninger og plastposer, skulle det trolig være bedre å minske mengden plast vi bruker, eller gjenvinne den eller kompostere den i industrianlegg der dette er mulig.

Problemet med biologisk nedbrytning av plast er at det som oftest krever spesielle forhold. Eksempel på slike er riktig temperatur og forekomst av riktige mikroorganismer i riktig mengde. At merke plastartikler som ”biologisk nedbrytbare” uten å forklare hvilke forutsetninger som kreves for at de skal brytes ned biologisk skaper idag forvirring hos forbrukere og andre brukere. Denne forvirringen kan føre til forurensning av avfallsflyten og faktisk til økt forurensning eller mer søppel.

Rapporten har derfor tre hovedbudskap til politikerne og myndighetene:

  • Begrense bruken av biologisk nedbrytbar plast i det åpne miljøet til spesielle applikasjoner der reduksjon, gjenbruk og gjenvinning ikke er mulig snarere enn som en løsning for upassende avfallshåndtering eller søppel.
  • Ta fram enhetlige standarder for testing og sertifisering for å virkeliggjøre de potensielle miljøfordelene sammenliknet med konvensjonell plast
  • Sørge for at relevante målgrupper får korrekt informasjon om den biologisk nedbrytbare plastens egenskaper, beste bruken og begrensninger, og hvordan den skal tas hånd om.

En lenke til EU-rapporten finner du her.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063