23948sdkhjf

Ny metode hindrer at mikroplast havner i fjorden

En helt ny metode gjør det mulig å hindre mikroplast å havne i fjorden når maling skal fjernes fra bruer med sandblåsing.

Med jevne mellomrom må bruer i Norge vedlikeholdes. Maling skal fjernes. Men maling som sitter lenge, blir ofte herdet og blir omgjort til mikroplast. Når denne type maling skal fjernes, som oftest med sandblåsing, havner mikroplasten i havet – eller fjorden under brua. Nå prøver man ut en ny metode som skal hindre at mikroplasten havner i vannet under bruene.

Det er NRK som skriver dette. Testingen av den nye metoden gjøres på Bømlabrua over Spissøysundet i Sunnhordland.

Den nye metoden er like enkel som den er genial. Arbeiderne fester utstyret rundt kablene som binde brudekket fast med bærekablene. Sand bli så blåst mot kabelen, slik at malingen løsninger. Samme utstyr suger sanden og malingrestene som løsner, slik at det ikke havner i havet, skriver NRK videre.

IKKE I FJORDEN: En ny sandblåsingsmetode gjør at maling, mikroplast og sand ikke havner i fjorden, men samles opp. Metoden testes nå ut på Bømlabrua. FOTO: KTV GROUP

– Vi setter på en støvsuger samtidig som vi blåser med sand. Den suger opp alt sammen, sier daglig leder Tore Angelskår i firmaet Pinovo til statskanelen.

Undersøkelser viser at rester fra maling er en av de største kildene til mikroplast i naturen. Den nye metoden gjør at en arbeider kan hindre et plastutslipp på opptil 400 tomflasker på en dag. En annen fordel er at den oppsamlede sanden kan brukes på nytt.

Det er fylkeskommunen som har ansvaret for Bømlabrua og andre veistrekninger i fylket. Nå vil de vurdere om denne teknologien kan brukes i andre veivedlikeholdsprosjekter.

– Det er mye sannsynlig. Det er lettvint, har ingen utslipp og det koster mindre i tid og penger, sier vedlikeholdsleder Jorunn Sekse i fylkeskommunen til NRK.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.188