23948sdkhjf

Satser på sirkulær emballasjeplast i byggebransjen

Emballasjeplast har en viktig funksjons i byggebransjen for å beskytte varer og holde dem på plass. Men hva skjer med plasten når den er brukt? Hva skjer med plasten når produktene er pakket opp og ut?

For å kunne ta hånd om den tynne og kvalitative emballasjeplasten, har man nå startet et prosjekt i Sverige. Det ble arrangert et oppstartsmøte i september i år og det skal pågå til sommeren 2022.

Prosjektet som nå dras i gang, er en fortsettelse på en forstudie som ble gjort i 2019. Denne forstudien viste at det finnes et tydelig potensial for å utvikle et sirkulært system for emballasjeplast, skriver plastnet.se.

- Om gammel emballasjeplast kan komme tilbake til produksjonsindustrien for å kunne bli nye plastprodukter, er det et stort og riktig steg mot et bedre miljø, sier Henrik Björk. Han er sortimentsansvarlig hos Optimera.

15 svenske bedrifter skal nå samarbeide for å utvikle og teste et effektiv innsamlings- og gjenvinningssystem for emballasjeplast fra byggebransjen.

I Sverige ble det etablert nye innsamlingskrav for bygge- og rivningsavfall 1.augsust i år.

-For at det skal bli fart på sorteringen av plast må vi kunne vise at materialet kommer til nytte og virkelig blir til nye produkter, sier Marianne Hedberg hos den svenske utgaven av Byggeindustrien.

De deltakende bedriftene skal blant annet gjennomføre et antall innsamlinger med emballasjeplast. Innsamlingsplassene kommer til å bli valgt for å vise en bredde av ulike arbeidsplasser og deres forskjellige utfordringer.

Deretter skal ulike gjenvinningsalternativ testes og velges for å se hvilken metode som passer best og hvilke produkter som kan skapes av den gjenvunne plasten.

I september lanserte Trioplast en nyutvikling strekkfilm med 75 prosent gjenvunnet plast, hvor minst 51 prosent er post-concumer recycle PCR.

-Vi ser fram til at sammen med de andre partene å øke de innsamlede volumene i et sirkulært system for emballasjeplast, sier Magdalene Bengtsson hos Trioplast AB.

Parter i det svenske prosjektet er NCC, JM, Beijer, Byggmaterial, Optimera, Polyplank, Castellum, Windgårdhs, Trioplast, Cargospace24, Bewi Synbra Circular, Byggforetagen, Rags-Sells, Kretslopp og Recycling i Sverige og Rise VF.

Prosjektet ledes av Chalmers Industriteknik og finansieres av forskningsprogrammet Re-source.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093