23948sdkhjf

Forskning: Slik blir plast sirkulært og ressurseffektiv

I en rapport presenterer svenske Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) forslag til hvordan plast kan produseres, brukes og resirkuleres mer sirkulært.

Dette skriver Plastnet.

Fra slutten av 2019 til våren 2020 vil IVA presentere flere vidtrekkende handlingsplaner for økt ressurseffektivitet i fem ressurskrevende områder: plast, mobilitet, tekstiler, lokaler og mat.

Nylig ble det gitt ut en enkelt rapport med fokus på hvordan plast skulle bli mer sirkulært og ressursmessig.

- Plast oppfyller en rekke viktige funksjoner i samfunnet. Hvis vi ikke lager instrumentpaneler for biler, støvsugere og medisinsk utstyr i plast, hva gjør vi da for materiale? Og i så fall er det mer ressurseffektivt, sier Magnus Huss, assisterende direktør og visepresident ved Sveriges innovasjons- og kjeminæringer (Ikem) og styreleder for IVA-rapporten.

For å gjøre sektoren mer bærekraftig påpeker IVA blant annet følgende behov:

- Skape bedre forhold i markedet for etterspørselen etter resirkulert plast. Så langt har aktører innen resirkulering av plast vist en høyere ambisjon enn brukere. Dette kan gjøres ved å skape sikkerhet når du bruker resirkulert plast.

- At regjeringen utpeker et klart ansvar for departementet og regjeringen angående plast og formulerer et oppdrag med mål om å utvikle en svensk plaststrategi. Med mål, teknologi og FoU-forslag som inkluderer ressurseffektivitet.

- At det utarbeides en agenda med sikte på å gjennomgå muligheter og hindringer for kjemisk gjenvinning av plast og tekstiler i Sverige.

Arbeidet er gjort innenfor rammen av IVA-prosjektet Resource Efficiency and Circular Economy, som har som mål å styrke Sveriges konkurranseevne for en fremtid med begrensede ressurser i tråd med FNs globale bærekraftsmål.

Prosjektet har satt opp plattformer for dialog mellom næringsliv, offentlig sektor og akademia som produserer forslag på forskjellige områder. Rapporten er forfatter av Peter Stigson, PE Technology & Architecture.

- Visjonen med prosjektet er at Sverige skal bli den ledende nasjonen for et ressurseffektivt, sirkulært samfunn," sier Caroline Ankarcrona, prosjektleder i IVA.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.188