23948sdkhjf

Økt innsats mot marin forsøpling

Regjeringen foreslår å bevilge fem millioner kroner til økt innsats mot marin forsøpling.

Bevilgningen skal blant annet gå til å følge opp "plastavtalen"- en samarbeidsavtale med næringen. Deler av bevilgningen skal gå til tilskudd til ordningen "fishing for litter", og til styrking av Fiskeridirektoratets arbeid med opprenskingstokt og destruksjon av eierløst avfall.

I dag er alle pliktige til å bringe eget avfall til havn. Men det blir ikke mindre plast og annet avfall i havet, om alle bare leverer sitt eget avfall.

– Potensialet for økt verdiskaping, flere jobber og større matproduksjon i marine næringer er stort. Rene hav må til for å realisere potensialet. Bevilgningena skal bidra til at mer eierløst avfall kan bli samlet inn og levert vederlagsfritt i flere havner enn i dag, sier fiskeri- og sjømatminister Harald Tom Nesvik (FrP).

Bakgrunn

  • Arbeidet mot marin forsøpling og reiskapsopprydding er et høyt prioritert område for regjeringen og bevilgningene har økt vesentlig siden regjeringen tiltrådte. Innsatsen i Norge har gått fra to millioner til 13,4 millioner siden 2013.
  • Fiskeridirektoratet har gradvis brukt mer midler på opprenskingstokt de siste årene, fra to mill. kr. for fem år siden til seks mill. kr i år.
  • Ordningen "fishing for litter" skal sikre at fiske- og havbruksfartøy kan levere eierløst avfall vederlagsfritt i 11 fiskerihavner. "Fishing for Litter" ble startet av Klima og miljødepartementet i 2016 ved Miljødirektoratet som et to-årig prøveprosjekt, ordningen ble videreført og i 2019 er budsjettet på to mill. kr og vil bli økt til 2,4 mill. kr i 2020.
  • "Plastavtalen" er en avtale som vil bli inngått mellom bl.a. Nærings- og fiskeri­departementet og Kystrederiene, Fiskebåt og Norske Havner. Partene i avtalen forplikter seg til å ta mer avfall opp fra havet mot at flere havner enn i dag tar imot dette avfallet vederlagsfritt.

 

Kilde: Pressemelding fra regjeringen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062