23948sdkhjf

Bygger kjempemerder i termoplast

De er allerede i ferd med å ferdigstille verdens største byggverk av termoplast: FishGlobe V5. Men de gir seg ikke med det: Deres egenutviklede Marine Donut skal bli enda større.

På kaia står en gigantisk fiskemerd. Det spesielle med denne merden er at den laget av termoplast, og er dermed den største i sitt slag i verden. Den forrige uoffisielle verdensrekorden i termoplast som ble bygget her, Preline, var 15 meter bred og 55 meter lang, med 2.000m3 volum Fishglobe V5 er om lag 22m i diameter og 3.500m3 i volum. Det er ØPD som bygger plastsylinderen på kaianlegget deres i Stathelle.

Plastsylinderen, som ble påbegynt i desember i fjor, begynner å nærme seg ferdigstillelse når Plastforum er på besøk. Sylinderen skal bli det første oppdrettsanlegget av sin type i plast, og FishGlobe V6 har fått signaler om at deres neste versjon, V6 kommer inn under ordningen om utviklingskonsesjoner. Når ØPD snart skal levere den ca 22 meter i diameter, nærmere 20 meter høye plastsylinderen, vil den kunne romme ca 250 tonn fisk. FishGlobe er sluttkunden, og konstruksjonen leveres i samarbeid med Uponor.

SISTE HÅND: Arbeidere ved ØPD legger siste hånd på på taket som skal løftes på plass på plastmerden. FOTO: MORTEN DAHL

Plastforum får bli med opp i den 20 meter høye sylinderen. Mye er på plass, men alle stillasene innvendig forteller oss at det fortsatt gjenstår en del arbeid. Inni hallen vegg-i-vegg legges siste hånd på tak-konstruksjonen, som skal løftes på plass etter hvert.

-Dette er et stort og viktig prosjekt for oss. Etter turbulente tider har vi nå fått på plass solide investorer og har fått nytt segment å jobbe mot – havbruksnæringen, sier grunderen av ØPD og direktør for forretningsutvikling, Nils Johan Tufte, idet han geleider oss opp stigene inni merden.

RUVER: Den 20 meter høye termoplastmerden ruver på ØPD-tomta i Stathelle. FOTO: MORTEN DAHL

FishGlobe bygges på oppdrag fra ekstern kunde, men planene for å bygge den selvutviklede Marine Donut er klare. Den blir enda større. Tufte forteller at man har hentet fyllmasse slik at kai-området blir større for å kunne bygge Donut’en. Den merden som nå ferdigstilles veier om lag 200 tonn, mens Marine Donut vil veie dobbelt så mye. FishGlobe skal heises på sjøen av en stor flytekran før merden fraktes til Lysefjorden i Rogaland.

-Vi har jobbet med konseptet «Marine Donut» som er et heldekket og rømningssikkert anlegg, formet som en smultring, siden midten av november 2015, sier daglig leder Tufte videre.

Målet er at ØPD skal bli en totalleverandør til havbruksnæringen med både utvikling og bygging av lukkede og semi-lukkede merder i termoplast, i tillegg til å ivareta inspeksjoner og vedlikehold. Tilførselsrørene er de bærende elementene i konstruksjon. Seks rør som leverer vann fra sjøen under bunnen av globen og inn til fisken.

Grunderen i ØPD opplyser at det er flere fordeler ved å bruke termoplast i merdene: De ruster ikke, de lekker ikke, er svært fleksible og materialet kan kvernes og resirkuleres. I tillegg, og det er kanskje det aller viktigste, er at de gir bedre fiskehelse.

ØPD er en aktør som har vært lenge i markedet, og grunnlaget ble etablert i 1955. De senere årene har selskapet hatt fokus på plastprodukter til VA, subsea, energi og nå de seneste årene også til akvakultur og havbruk. Selskapet har også et dykkerkorps og påtar seg store sveiseoppdrag.

ØPD har i dag 120 ansatte med hovedkontor på Stathelle i Telemark, men har også en avdeling i Bodø. Forventet omsetning i år er 220 millioner kroner, som vil være en økning på 60 millioner fra 2018. Selskapet forventer også at det blir en god bunnlinje inneværende år, og ser lyse tider fremover

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Felleskjøpet vil samle inn og gjenvinne 200 tonn storsekker
Siva-prisen 2023: Vinneren har spart miljøet for over 100 tonn engangsplast
– Vi må akselerere utviklingen
Mange er villige til å betale mer for bærekraftige dekk
Bygger eget finsorteringsanlegg for plastemballasje
NIVA bidrar med relevant forskning i forhandlingene mot en global plastavtale

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094